Te weinig aardgas kan Duits BBP met 5% omlaag duwen

\"\"

Als de Russische Nord Stream 1-gasstromen niet opnieuw worden opgestart (wat in de huidige omstandigheden een hoog risico is denken de economen van Nomura dat Europa er mogelijk niet in slaagt om voldoende gasopslag voor de winter op te bouwen en dit kan leiden tot energierantsoenering.

De Bundesbank schat in een dergelijk scenario voor Duitsland een potentiële treffer van 5% van het bbp. We betwijfelen of de markt dit scenario al volledig heeft in geprijsd. Zelfs als de stromen van Nord Stream 1 worden hervat, wijst de Duitse ZEW op een komende recessie en het economische team van Nomura voorspelt vanaf het derde kwartaal van 2022 vier opeenvolgende kwartalen van negatieve groei.

Het belangrijkste punt van aandacht is momenteel echter dat het doel van de EU is om de gasopslag in de zomer tegen elke prijs te vullen. Dit leidt tot mechanische gedwongen aankoop van LNG (uit de VS, Azerbeidzjan, Qatar en anderen) en is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de EUR/USD zo snel is gedaald.

De gasopslagniveaus in Europa liggen op 62% (streefwaarde 80%). Als de pijpleidingstromen op 40% van hun capaciteit doorgaan of helemaal stoppen, zal Europa de opslag slechts kunnen bijvullen tot respectievelijk 69% en 60% (Wood Mackenzie/Rystad Energy). Wat een allesbehalve positief plaatje mag worden genoemd.