Nog meer onrust op de energiemarkten

\"\"

De westerse energiebedrijven zullen hun productie verminderen en miljarden dollars verliezen als Rusland, zoals wordt gevreesd, een pijpleiding stillegt die bijna de enige exportroute is voor olie uit het door land ingesloten Kazachstan, zeggen bedrijfsbronnen, handelaren en analisten.

De sluiting van de CPC-pijpleiding die olie van Kazachstan naar de Russische exportterminal aan de Zwarte Zee in de haven van Novorosiisk voert, zou meer dan 1% van de wereldwijde olievoorziening afsluiten, wat de al ernstigste energiecrisis zou verergeren sinds het Arabische olie-embargo in de jaren zeventig.

De pijpleiding, die door Russisch grondgebied loopt en eigendom is van een consortium van westerse, Aziatische, Russische en Kazachse bedrijven, staat in de schijnwerpers sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel in wat Moskou een \”speciale militaire operatie\” noemt.

Afgelopen woensdag beval een rechtbank in Novorossiisk CPC om de activiteiten gedurende 30 dagen op te schorten, uit bezorgdheid over het beheer van olierampen.

Een Russische rechtbank vernietigde maandag de uitspraak tegen CPC en legde in plaats daarvan een boete op van 200.000 roebel ($ 3.300).

Doorgaans goed ingelichte bronnen zeiden echter dat ze nog steeds grote verstoringen waarschijnlijk achtten. Mede-eigenaar van de pijpleiding Rusland heeft gezegd dat alle onderbrekingen worden veroorzaakt door technische problemen.

Stormschade in maart heeft de stromen door de 1,3 miljoen vaten per dag (bpd) olie-slagader, die wordt geëxploiteerd door het Caspian Pipeline Consortium, al onderbroken.

Grote oliemaatschappijen, waaronder Chevron, Exxon Mobil, Shell en het Italiaanse Eni, hebben naast verschillende Russische en Kazachse bedrijven belangen in de CPC. Westerse bedrijven hebben ook belangen in Kazachse olievelden.

De CPC-pijpleiding is de route voor bijna alle Kazachse olie-export.

Drie bronnen bij westerse oliemaatschappijen die actief zijn in Kazachstan, die vroegen om niet genoemd te worden vanwege de gevoeligheid van de kwestie, zeiden dat ze een langdurige opschorting van de CPC-pijpleiding verwachtten.