We hoeven ons geen illusies te maken: Amerikaanse economie bevindt zich al in een recessie

\"\"

Volgens Wells Fargo Investment Institute hoeven we ons geen illusies te maken over de timing van een recessie in de VS, want we zitten er al midden in.

De investeringsstrategietak van de bank zegt dat de VS in de tweede helft van het jaar – met andere woorden nu – in een recessie is terechtgekomen, te midden van een inflatie die sneller en breder is dan verwacht, waardoor het consumentenvertrouwen verzwakt en bedrijven een terugval signaleren wat de uitgave betreftn. Die voorspelling wijkt af van die van iets meer dan een maand geleden, toen de bank een milde recessie zag en pas aan het einde van dit jaar, terwijl de timing en de ernst opschuift naar \”gematigd\”. De situatie is met andere woorden nog verslechterd.

Terwijl verschillende grote Wall Street-spelers zoals Guggenheim en Nomura Securities tegen het einde van volgend jaar een recessie zien, is de boodschap van deze bank een van de eerste die stelt dat er nu al een recessie is.

\”Er is het technische deel van de recessie, maar daarnaast is er ook een significante verslechtering van consumptie en werkgelegenheid\”, zegt Sameer Samana, senior wereldwijde marktstrateeg bij Wells Fargo. Het technische gedeelte is de eerste helft verhaal en de stijgende werkloosheid en de afname van de consumptie in de tweede helft van het jaar het tweede deel.

Het BBP van de VS daalde in het eerste kwartaal met naar schatting 1,6%, en realtime gegevens van de Federal Reserve Bank of Atlanta laten een daling van een vergelijkbare omvang zien in de drie maanden eindigend op 30 juni – maar het officiële rapport van de regering over een voorlopige schatting wordt pas later deze maand uitgebracht.