Staat Duitsland aan de vooravond van een periode van sociale onrust?

\"\"

Volgens de Financial Times is Duitsland nu bezig met het rantsoeneren van warm water, het dimmen van de straatverlichting en het sluiten van zwembaden, aangezien de impact van de energiecrisis zich als de spreekwoordelijke Ice Nine-golf begint te verspreiden, van de industrie naar kantoren, recreatiecentra en woonhuizen.

De reden achter Duitslands slow motion verlamming is bekend: de enorme stijging van de gasprijzen veroorzaakt door Ruslands actie vorige maand om de leveringen aan Duitsland sterk te verminderen, heeft de grootste economie van Europa in de ergste energiecrisis gestort sinds de olieprijsschok van 1973.

Nu de elektriciteitsprijzen ongekende niveaus bereiken, vechten gasimporteurs en nutsbedrijven om te overleven terwijl de consumentenrekeningen de pan uitrijzen, waardoor de sociale onrust in het land groot gevaar loopt.

\”De situatie is meer dan dramatisch\”, zegt Axel Gedaschko, hoofd van de federatie van Duitse woningbouwondernemingen GdW. “De sociale vrede in Duitsland is in groot gevaar.”

Naarmate de spanningen over de Russische oorlog in Oekraïne verder escaleren, vrezen functionarissen dat de situatie erger kan worden. Rusland sloot maandag zijn hoofdpijpleiding naar Duitsland, Nord Stream 1, af voor 10 dagen gepland onderhoud. Velen in Berlijn vrezen dat het nooit zal heropenen.