Olieprijs zou ruim boven $ 150 per vat kunnen uitstijgen

\"\"

Sommige analisten zijn van mening dat de recente daling van de olieprijzen slechts van tijdelijke aard is en dat we op termijn fors hogere prijzen kunnen zien.

Neal Dingmann, directeur van energieonderzoek bij Truist, voorspelde dat de olieprijzen potentieel met 50% zouden kunnen stijgen als de VS geen alternatieve bron voor Russische olie vinden. In 2021 waren Rusland en Saoedi-Arabië de grootste importeurs van olie in de VS. De beide landen leverden tevens respectievelijk 8% en 5% van het totale aardgas op de markt in de 50 staten.

Dingmann legde uit dat de OPEC-landen op dit moment niet over de reserveproductiecapaciteit beschikken om het aanbodtekort op de Amerikaanse markt op te vangen. \”Bijna alle OPEC+-leden zouden nu al meer produceren als ze konden. Dus nogmaals, voor mij was de enige echte reservecapaciteit in Rusland gelegen. En daar kunnen we nu dus geen beroep meer op doen.\”

Dingmann wees erop dat de VS zeker niet in staat is om de binnenlandse olieproductie uit te breiden. President Joe Biden zal naar verwachting deze week tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten onderhandelen over de olieproductieagenda\’s van zijn regering met Saoedi-Arabië.

In een opiniestuk dat afgelopen zaterdag in de Washington Post werd gepubliceerd, schreef Biden dat het land samenwerkt met de Amerikaanse experts om de oliemarkten in samenwerking met andere OPEC-producenten te helpen stabiliseren\”.

Deze tactiek van Biden kan nutteloos blijken te zijn, aldus Dingmann. \”Landen als Saoedi-Arabië, de VAE en de andere OPEC+ leden hebben allemaal de kansen gehad om meer te produceren en ze zeggen eigenlijk dat ze dat om verschillende redenen niet gedaan hebben. Maar ze doen dat niet omdat ze niet de capaciteit hebben.\”

Er is dus een duidelijk tekort aan olie en dat zullen we binnenkort merken in de vorm van fors hogere prijzen, zo sluit Dingmann af.