Recessiesignalen worden steeds sterker

\"\"

Nadat de Amerikaanse inflatiegegevens in juni sterker dan verwachte prijsstijgingen lieten zien, geven de obligatiemarkten nu signalen die wijzen op een grote bezorgdheid bij de beleggers over een recessie.

Op woensdag daalde het rendement van de Amerikaanse 10-jaars obligaties maar liefst 0,21% lager dan het rendement op de 2-jaars, de grootste negatieve spread tussen de twee effecten sinds 2000.

Een inversie van de rentecurve, waarbij kortlopende obligaties meer opleveren dan langlopende obligaties, laat een ommekeer zien in de risicohouding, aangezien beleggers doorgaans meer compensatie verwachten in ruil voor het langer vasthouden van een obligatie.

Dezelfde inversie van de rentecurve vond plaats in 2019, voorafgaand aan de pandemie, en het gebeurde opnieuw in april van dit jaar. De spread van 2 jaar/10 jaar was omgekeerd vóór elk van de laatste zes recessies in de VS.

Omdat de Amerikaanse 2-jaarsrente over het algemeen de kortetermijnrente volgt, illustreert de recente stijging van de rendementen de verwachting voor agressiever dan verwachte renteverhogingen door de Federal Reserve.

De spread van 2 jaar/10 jaar wordt het meest nauwlettend in de gaten gehouden onder beleggers, aangezien deze tot de meest verhandelde looptijden langs de Treasury-curve behoren, maar andere looptijden langs de rentecurve zijn ook omgekeerd: de 3-jaars en de 5-jaars Treasuries beide hebben een hogere opbrengst dan de 7-jarige.

Nadat de curve in april 2022 kort was omgekeerd, werd de curve opnieuw steiler toen de Fed begon met het verhogen van de rente, wat tot gevolg had dat de langere rente werd verhoogd.

Nu is dat beeld echter omgekeerd.

Inflatiegegevens die deze week werden gepubliceerd, toonden vorige maand een stijging van 9,1% op jaarbasis van de consumentenprijzen, wat meer onzekerheid zaaide over het vermogen van de Fed om een ​​recessie te vermijden zonder de economische activiteit abrupt af te remmen.

\”Ik zie geen afslag meer naar een zachte landing\”, schreef Tim Duy, hoofdeconoom van SGH Macro Advisors, woensdag. Duy beschreef de Consumer Prince Index (CPI) van juni als een \”rampzalig\” rapport voor de Fed, en voegde eraan toe dat de centrale bank misschien agressiever moet worden bij het verhogen van de rente om de vraag te drukken – zelfs als ze daarmee banenverlies riskeert.