Wie stopt de vrije val van de euro?

\"\"

De euro kende de afgelopen weken een daling van maar liefst 18% op jaarbasis. Sinds de markten uit de pandemie zijn gekomen, is de Fed proactiever geweest bij het verlaten van het ruime monetaire beleid. Belangrijk extra problemen voor de ECB waren daarbij de oorlog in Oekraïne en de vertraging van de economische groei in China.

Daarnaast heeft in Italië de 5Star Movement gezworen een belangrijke stemming te boycotten, waardoor Mario Draghi in de problemen komt. De spanningen zijn opgelopen tussen Draghi en Giuseppe Conte, de leider van 5Stars, en een voormalige premier. Conte staat onder druk van een coalitie van 5Stars-parlementsleden die denken dat de groep meer steun kan krijgen van de kiezers door de regering te verlaten en zich bij de oppositie aan te sluiten.

De geldmarkten schatten nu een kans van 50% in op een renteverhoging van 50 bp in september, maar onlangs werd opnieuw gewaarschuwd voor een stijging met nogmaals 75 bp. Elders zorgt de hooglopende inflatie in de VS ervoor dat de divergentie tussen de twee beleidsmaatregelen in overdrive komt, aangezien de Fed-renteverhogingen tegen een hoger en sneller tempo worden in geprijsd.

Recent heeft de EU-commissie haar groeiprognose voor 2022 verlaagd van 2,7% naar 2,6%. Elders is de inflatie voor dit en volgend jaar ook hoger herzien. (7,6% in 2022, een stijging van 6,1%, 4,0% in 2023, een stijging van 2,7%)

EUR/USD handelt nog steeds op lage niveaus en flirt momenteel met het 1.00-niveau op het moment van schrijven. Dit is het laagste niveau sinds december 2002.