Fed zit ten minste een decennium achter de inflatiecurve

\"\"

Ondanks de incidentele rally’s op de beurs van Wall Street zijn veel analisten er van overtuigd dat de correctie op de Amerikaanse beurs nog niet achter de rug is, verre van zelfs. Stilaan wint het geloof veld dat de S&P 500 pas halverwege is qua prijs (in tijd zou het veel langer kunnen zijn) van een enorme bearmarkt in aandelen.

Die correctie is de onvermijdelijke kater van de grootste activazeepbel in de geschiedenis van de VS. Veel te lang drukte de Fed 120 miljard dollar per maand af en hield de centrale bank de korte rente op nul, terwijl de regering tegelijkertijd een recordtekort op de begroting opstapelde. Nu, dankzij de enorme inflatoire kater van dat idiote beleid, moet de Fed haar balans verkleinen en de rente aanzienlijk verhogen, zonder extra fiscale stimulansen. Wat een nefast effect zal hebben.

Dus de alles-bubbel is aan het leeglopen en dat proces kan nog geruime tijd blijven duren. De Amerikaanse centrale bank zit ten minste een decennium achter de inflatiecurve, wat uiteindelijk het einde van de grote zeepbel op de financiële markten betekent.

De laatste keer dat het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties was waar het nu is (ongeveer 3%) was december 2018, toen de S&P 500 rond de 2700 stond (bijna 30% lager dan het nu is), maar de inflatie was veel lager en de groeivooruitzichten waren veel beter.

En hoewel de bedrijfswinsten nu hoger zijn dan toen, zijn veel analisten van mening dat als gevolg van een dreigende vertraging van de consumentenbestedingen en de druk op de inflatiemarges de huidige winstverwachtingen voor de bedrijven te hoog zijn, terwijl de inflatie de koers-winstverhoudingen die erop worden gehanteerd aanzienlijk zal verlagen, zoals gebeurde in de inflatie tijdperk tussen 1973 en 1975 toen de PE van de S&P 500 snel daalde van 18x naar 8x. Tegen die achtergrond kunnen de beurskoersen inderdaad nog fors dalen. De Fed zit ten minste een decennium achter de inflatiecurve en dat zullen de beleggers nu moeten bezuren.