De klimaatstresstests kunnen de banken veel geld kosten

\"\"

Een plotselinge stijging van de koolstofprijzen in combinatie met overstromingen en droogte dit jaar zou leiden tot verliezen van ten minste 70 miljard euro ($ 71,1 miljard) voor de grootste banken van de eurozone, zei de Europese Centrale Bank vrijdag.

De ECB zei dat de schatting in haar eerste klimaatstresstest de werkelijke verliezen voor de 41 banken in de steekproef aanzienlijk onderschatte, omdat deze zich alleen richtte op krediet- en marktrisico en geen rekening hield met indirecte effecten zoals een economische recessie.

Dit zou snel relevant kunnen worden, aangezien de eurozone worstelt met droogte, stijgende energieprijzen en mogelijk zelfs een stopzetting van de gasleveringen uit Rusland in de herfst als vergelding voor sancties die zijn opgelegd naar aanleiding van de invasie van Oekraïne.

Banken en andere bedrijven staan ​​onder toenemende druk van aandeelhouders en milieugroeperingen om snel te handelen om de CO2-voetafdruk van hun activiteiten te verkleinen.

Uit de test van de centrale bank bleek ook dat de meeste banken in de eurozone geen raamwerk hadden voor het modelleren van klimaatrisico\’s en daar doorgaans geen rekening mee hielden bij het verstrekken van leningen.

\”Banken in het eurogebied moeten dringend hun inspanningen opvoeren om klimaatrisico\’s te meten en te beheersen, de huidige lacunes in de gegevens te dichten en goede praktijken toe te passen die al aanwezig zijn in de sector\”, zei Andrea Enria, hoofdtoezichthouder van de ECB.

De bevindingen zullen geen invloed hebben op de hoeveelheid kapitaal die banken dit jaar nodig hebben en zullen alleen vanuit kwalitatief oogpunt worden meegenomen in het toezicht, aldus de ECB.

Maar de realiteit zou de banken snel kunnen inhalen, aldus actiegroep Positive Money Europe. De groep zegt te verwachten dat huishoudens in de eurozone te maken krijgen met een \”driedubbele klap\” van hogere kosten van levensonderhoud, duurdere brandstoffen en zwaardere hypotheekbetalingen nu de ECB de rente verhoogt.

\”Veel meer mensen in heel Europa zullen de komende jaren moeite hebben om hun hypotheken terug te betalen dan de resultaten van de ECB vandaag suggereren\”, zegt Stanislas Jourdan, uitvoerend directeur van Positive Money Europe, dat campagne voert voor duurzamere financiering.

De ECB voert een afzonderlijke \”thematische evaluatie\” uit om de voortgang van banken bij het integreren van klimaat- en milieurisico\’s in hun activiteiten te meten. Ze verwacht dat ze uiterlijk eind 2024 aan de verwachtingen zullen voldoen.