Non ferro prijzen zijn ingestort, hoe moet het nu verder?

\"\"

De vrees voor een recessie heeft geleid tot een ineenstorting van het sentiment in de non ferro sector, waardoor de prijzen van industriële metalen in het tweede kwartaal het sterkst zijn gedaald sinds de wereldwijde financiële crisis, zo stelt de Australische en Nieuw-Zeelandse ANZ Bank vast.

Terwijl centrale banken de inflatie bestrijden met een strakker monetair beleid, verandert de angst voor een recessie het sentiment op wereldschaal. En de industriële metalen zijn een van de eersten die de pijn voelen, zei ANZ senior grondstoffenstrateeg Daniel Hynes in een rapport.

Hynes beschreef basismetalen als een betrouwbare barometer van de economische activiteiten nadat de prijzen voor industriële metalen in het tweede kwartaal met meer dan 25% waren gedaald.

\”Bezorgdheid over een wereldwijde vertraging als gevolg van de agressieve verkrapping van de Amerikaanse Fed, structurele veranderingen in de Chinese economie en de impact van de COVID-19-lockdowns hebben de industriële metalen in het tweede kwartaal van 2022 met meer dan 25% naar beneden gehaald. Dit was de scherpste kwartaaldaling sinds de Wereldwijde financiële crisis in 2008\”, aldus Hynes. \”Te midden van rentestijgingen en inflatie ontstaat het risico dat sommige grote economieën een harde landing kunnen maken.\”

Deze scherpe uitverkoop verraste de markten, gezien de lage voorraadniveaus en leveringsuitdagingen.

Vanwege bestaande risico\’s verlaagde ANZ de korte termijn prognoses voor de prijsevolutie bij de basismetalen, maar de bank blijft optimistisch op de lange termijn, en stelt dat de uitverkoop van de afgelopen weken overdreven is.

\”De scherpe uitverkoop deze maand heeft ertoe geleid dat we onze korte termijn doelstellingen voor de hele sector hebben verlaagd. Door de stabilisatie van de inflatie zou het risico kunnen verminderen van een wereldwijde recessie\”, aldus Hynes. \”Aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketen, krappe arbeidsmarkten en aanhoudend hoge elektriciteitsprijzen zullen dat echter niet gemakkelijk maken. We zien nog steeds prijsstijgingen mogelijk ten opzichte van het huidige niveau te midden van problemen aan de aanbodzijde en lage voorraden.\”