Is daling koperprijs de voorbode van een economische recessie?

\"\"

Koper maakte vorige week zijn ergste wekelijkse daling in een jaar mee, op een gegeven moment zakte het rode metaal voor het eerst sinds 2020 onder de $ 7.000 per ton, te midden van toenemende bezorgdheid over de recessie. Volgens sommige analisten moet de prijsdaling bij koper als een voorbode van die recessie worden begrepen.

De prijs voor het rode metaal stabiliseerde vrijdag, maar toch hebben de basismetalen (en dus niet alleen koper) een van de slechtste weken meegemaakt ​​sinds het begin van de coronaviruspandemie. Koper daalde vorige week met 7,9% en is met maar liefst 33% gedaald ten opzichte van een recordhoogte die slechts vier maanden geleden werd opgetekend, toen de prijzen voor metalen de lucht inschoten vanwege de bezorgdheid over het aanbod in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne in een tijd waarin de consumptie hoog bleef.

De rebound van vrijdag lijkt het gevolg te zijn van enkele positieaanpassingen door traders, maar ook niet meer dan dat\”, zei TD Securities grondstoffenstrategiehoofd Bart Melek in een bericht. “Het fundamentele beeld blijft negatief.”

De markten worden geplaagd door twee grote zorgen: dat Europa in een recessie zal afglijden als gevolg van de hoge energieprijzen en dat de grootste steden van China gesloten zullen blijven vanwege het Covid-zero-beleid van het land.

Het is onwaarschijnlijk dat China opnieuw grootschalige lockdown-maatregelen zal nemen, vooral nu de regering overgaat tot het opzetten van meer beschikbare massatest PCR-stations in het hele land\”, zei StoneX-analist Natalie Scott-Gray in een rapport. \”De angst hier is dat naarmate er nieuwe varianten verschijnen, terwijl hun impact op de gezondheid minder ernstig is, hun besmettingssnelheid lijkt toe te nemen.\”

Dit tegen de achtergrond dat centrale banken over de hele wereld de rente verhogen om de stijgende inflatie te bestrijden.

\”De macro-omgeving is absoluut verslechterd\”, zei de strateeg van Bank of America Corp. Michael Widmer aan de telefoon. \”Elke regio heeft een iets andere dynamiek, maar geen van hen ziet er op dit moment bijzonder optimistisch uit.\”