Bank of America Global Research verwacht lichte recessie

\"\"

In een vorige week gepubliceerd rapport zei Michael Gapen, econoom bij Bank of America Global Research, dat hij het reële BBP in het vierde kwartaal in de VS met 1,4% ziet dalen voor het jaar. Eerder verwachtte BofA dat de Amerikaanse economie dit jaar een recessie zou kunnen vermijden.

\”Onze eerdere basisvooruitzichten voor de Amerikaanse economie gingen uit van een groeirecessie, waarbij de productiegroei onder onze schatting van de potentiële groei viel terwijl een regelrechte krimp zou worden vermeden. Een aantal krachten viel echter samen om het economisch momentum de afgelopen maanden sneller te vertragen dan we eerder hadden

verwacht en we hebben het signaal van deze gegevens in ons scenario meegenomen\”, aldus het rapport. Bank of America Global Research gaat dus nu uit van het scenario van een lichte recessie.

Concreet merkte de bank op dat de consumentenbestedingen, volgens de creditcard- en debetkaartactiviteit, aan momentum verliezen. Volgens het onderzoek van Gapen blijft het grootste risico voor de Amerikaanse economie de aanhoudende stijging van de inflatie.

Vorige week steeg de consumentenprijsindex in juni met 9,1% op jaarbasis en bereikte een nieuw hoogtepunt in 40 jaar.

\”Omdat een groot deel van de recente stijging van de inflatie afkomstig is van voedsel- en energieprijzen, grondstoffen die op korte termijn te maken hebben met een relatief inelastische vraag, hebben huishoudens mogelijk minder beschikbaar voor discretionaire aankopen\”, aldus het rapport.

Bank of America merkte ook op dat nieuwe huiseigenaren te maken hebben met hogere hypotheekkosten en stijgende huizenprijzen, wat drukt op de huizenmarkt. Die huizenmarkt is nog steeds een cruciaal onderdeel van het Amerikaanse bbp.

Gapen zei dat de woningsector een verder verlies aan momentum zou kunnen blijven zien naarmate de Federal Reserve de rente verhoogt. Bank of America verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente later deze maand met nog eens 75 basispunten en in september met 50 basispunten zal verhogen.

\”De deelnemers aan het FOMC hebben hun commitment uitgesproken om eerst en vooral de prijsstabiliteit te herstellen\”, zei Gapen in het rapport. \”Onze herziene vooruitzichten suggereren dat de Fed inderdaad meer pijn zal moeten accepteren, maar als onze vooruitzichten juist blijken te zijn, denken we dat dit een prijs is die de meeste FOMC-deelnemers bereid zouden zijn te betalen.\”