Hedgefondsen zijn nu bearish op het goud

\"\"

Voor het eerst in drie jaar zijn hedgefondsen netto bearish geworden op goud, dit volgens de laatste gegevens van de Commodity Futures Trading Commission.

Hoewel de goudmarkt technisch oversold is, zijn veel analisten van mening dat het bearish momentum op de markt de goudprijs tot onder $1.700 per ounce zou kunnen duwen.

\”Voortdurende renteverhogingen door de Fed en minder economische activiteit zouden ertoe moeten leiden dat de interesse voor goud verder afbrokkelt, en dat de prijs de komende weken waarschijnlijk ook onder druk zal blijven staan.

Het door de CFTC uitgesplitste Commitments of Traders-rapport voor de week die eindigde op 12 juli toonde aan dat geldmanagers hun speculatieve bruto longposities in Comex-goudfutures met 11.803 contracten verlaagden naar 91.669. Tegelijkertijd stegen de shortposities met 11.364 contracten tot 97.802.

Voor het eerst sinds mei 2019 is de speculatieve positionering van goud net 6.133 contracten kort geworden. Tijdens de onderzoeksperiode testten de goudprijzen steun op ongeveer $ 1.700 per ounce.

\”De goudmarkt werd duidelijk bearish\”, zeiden grondstoffenanalisten van Société Générale.

Analisten merken op dat goud onder druk blijft staan terwijl de Federal Reserve haar agressieve monetaire beleidskoers handhaaft. Vorige week begonnen de markten de mogelijkheid in te schatten van een volledige stijging van de Fed Funds-rente met 1% nadat de Amerikaanse inflatie was gestegen tot een 40-jaars hoogtepunt boven 9%. Die verwachtingen zijn echter gedaald en de markten beginnen zich opnieuw comfortabel te voelen met een beweging van 75 basispunten.

Analisten hebben gezegd dat de agressieve houding van de Fed de VS in een recessie zou kunnen duwen, waardoor er voldoende vraagvernietiging op de grondstoffenmarkten zou ontstaan ​​om de gloeiend hete inflatiedruk af te koelen.

Analisten van SocGen merkten op dat deze omgeving de reële rendementen en de Amerikaanse dollar, twee grote tegenwinden voor goud, opdrijft.

\”De DXY-index steeg in de week tot 12 juli met 1,44% tot 108, het hoogste niveau sinds 2002. De Amerikaanse reële rente steeg in dezelfde periode met 13 bp en ligt sinds medio juni ruim boven de 50 bp, een niveau dat sindsdien niet meer duurzaam is waargenomen. juni 2019\”, aldus de analisten.

De Franse bank merkte op dat het hele edelmetaalcomplex vorige week een bearish uitstroom zag van bijna $ 4,2 miljard, voornamelijk gedreven door goud.

Volgens de handelsgegevens zijn hedgefondsen nog steeds bearish op zilver, maar liquideren ze hun bullish bets ook niet agressief.