Roger McNamee gelooft in het scenario van een \’generatiebeermarkt\’

\"\"

De afgelopen maanden hebben Amerikanen zenuwachtig geanticipeerd op het mogelijk gevaar op een recessie, aangezien de beurskoersen sinds het begin van het jaar gemiddeld met meer dan 20% zijn gedaald.

Volgens de ervaren technologiebelegger Roger McNamee zou de markt zich nog steeds kunnen herstellen, maar zal ze tijdens dat herstel waarschijnlijk te maken krijgen met systemische obstakels.

\”Niemand van ons heeft een glazen bol, maar het voelt voor mij alsof wat er nu gaande is het begin van een generatie-bearmarkt is\”, Roger McNamee.

\”Elke 20 jaar of zo,\” vervolgde McNamee, \”maken we een berenmarkt mee. Het ziet er naar uit dat het inderdaad opnieuw zo ver is. Er is ruimte voor economisch herstel, maar zekerheid daaromtrent is er niet.”

Er zijn namelijk barrières die een economisch herstel in de weg staan. Deze omvatten inflatie, verstoringen van de toeleveringsketen, de pandemie van het coronavirus en volatiliteit met olieprijzen te midden van de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De inflatie in de VS bereikte onlangs 9,1%, de hoogste sinds november 1981, en de Federal Reserve heeft als reactie daarop de rente meerdere keren verhoogd. De combinatie van hoge rentetarieven en inflatie zou de economie voor velen echter moeilijk kunnen maken om te navigeren, zei McNamee.

\”De stijging van de rentetarieven, de stijging van de inflatie zijn dingen waarmee we niet te maken hebben gehad binnen de professionele ervaring van 99% van de mensen die op de markten actief zijn\”, zei hij. \”En als je zoiets nieuws hebt, is de kans dat mensen het niet netjes aanpakken, erg groot, denk ik.\”

De Amerikaanse beleggers zijn over het algemeen pessimistisch over de markten. Uit een recent onderzoek van GOBankingRates bleek dat maar liefst 97% zich zorgen maakt over waar de economie naartoe gaat.

\”Er is een cocktail van onzekerheid waar de markt zich doorheen zal moeten werken, en het ziet er niet naar uit dat we een periode van hogere rentetarieven kunnen vermijden\”, zei McNamee. Er is een groot risico dat de economie op zijn minst een korte periode van recessie zal doormaken.\”

Economen zijn verdeeld over de vraag of de VS al dan niet in een recessie zal belanden, en zelfs of de VS zich nu in een recessie bevindt. BNP Paribas Chief Market Strategist Daniel Morris vertelde Yahoo Finance dat hij pas volgend jaar een recessie verwacht. Ondertussen hebben Goldman Sachs-economen gezegd dat er slechts een kans van 30% is dat er zich in 2023 eentje ontwikkelt.