Waarom de Fed de rente volgende week niet met 100 basispunten zal verhogen

\"\"

De Federal Reserve zal haar inflatiebestrijdende bazooka niet met volle kracht afschieten wanneer ze later deze maand bijeenkomt om het lot van de rentetarieven te bepalen, denken economen bij Goldman Sachs.

\”Het afvlakken van de inflatieverwachtingen is een van de redenen waarom we verwachten dat het FOMC het tempo van de renteverhogingen op korte termijn niet zal versnellen. De de FOMC-bijeenkomst in juli zal naar alle waarschijnlijkheid dus een stijging van 75 basispunten zal opleveren\”, schreef hoofdeconoom Jan Hatzius van Goldman Sachs in een rapport aan de klanten.

Hatzius wees tijdens de beleidsvergadering van 26-27 juli ook op de dalende gasprijzen als belangrijke input voor de Fed, een factor die ongetwijfeld zal meespelen om de rente niet met 100 basispunten te verhogen.

Kort na de publicatie van de consumentenprijsindex (CPI) van vorige week voor de maand juni, schoot de verwachting voor een verhoging van 100 basispunten van de Fed tijdens de volgende vergadering omhoog.

Er waren in de VS inderdaad wel wat factoren om zich zorgen over te maken. Zo schoot de prijsindex voor boter en margarine met 26,3% omhoog; de kosten van tandheelkundige diensten stegen in de maand met 1,9%, het snelste tempo sinds 1995; de voedselindex steeg met 12,2%, de grootste stijging in 12 maanden sinds april 1979.

De Producer Price Index (PPI) van juni steeg ondertussen met 11,3% door stijgende energiekosten.

Een paar Fed-functionarissen verdrongen echter snel de geruchten over een renteverhoging van 100 basispunten, geruchten die de aandelenmarkten wereldwijd onder druk begonnen te zetten.

\”Het maakt waarschijnlijk niet veel uit om deze maand 100 basispunten te doen en dan iets minder in de andere drie bijeenkomsten (in 2022) of om hier 75 basispunten te doen en iets meer in de resterende drie bijeenkomsten van het jaar\”, zei Fed-president James Bullard vrijdag tijdens een evenement in Londen.

Marktdeelnemers verwachten nu een kans van 29% op een renteverhoging van 100 basispunten tijdens de volgende vergadering van de Fed, tegen meer dan 80% vlak na de publicatie van de CPI-index.

\”Ik zit in het kamp van 75 basispunten,\” zegt CIO en hoofd van de wereldwijde asset allocatie bij KKR Henry McVey. \”Dit zijn nu al grote stappen die de Fed zet en 100 basispunten is een wel heel grote stap. Ze proberen hun rentetarief naar het neutrale tarief te krijgen om niet te veel of te weinig inflatie te hebben. Maar de economische groei vertraagt ​​terwijl ze dat doen. De Amerikaanse centrale bank zal dus hoe dan ook voorzichtig te werk blijven gaan.\”