Steeds meer Aziatische landen dreigen hun schulden niet te kunnen betalen

\"\"

De waarschuwingen voor soevereine wanbetalingen in Azië laaien op. De bezorgdheid over mogelijke wanbetalingen van staatsschulden op de Aziatische frontiermarkten neemt toe nu de Economist Intelligence Unit zich bij Malayan Banking Bhd. voegt en waarschuwt voor risico\’s te midden van een hogere inflatie en stijgende kredietkosten.

Laos heeft de grootste kans op niet-betaling in de komende vier jaar, gevolgd door Mongolië, zei de EIU donderdag in een rapport, eraan toevoegend dat Myanmar ook een potentieel risico vormt. Wereldwijde obligatiebeleggers worden steeds meer op hun hoede voor de dreiging van een historische cascade van wanbetalingen nadat Sri Lanka en Rusland dit jaar de schuldbetalingen stopzetten.

De zorgen zijn acuter in grenseconomieën die worstelen met een stijgende invoer die hun reserves aantast, nog verergerd door agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve die de leenkosten wereldwijd opdrijven.

Eerder deze week werd al gewezen op het gevaar voor de kwetsbare opkomende economieën over de hele wereld door Bloomberg Intelligence, waarbij onder andere El Salvador, Ghana, Egypte, Tunesië en Pakistan werden genoemd.

Er zijn nu 21 opkomende markten met staatsobligaties die op een zorgwekkend niveau worden verhandeld. Dat niveau ligt meer dan 10 procentpunten boven dan dat van staatsobligaties van andere landen met vergelijkbare looptijden, wat erop kan wijzen dat beleggers denken dat een wanbetaling een reële mogelijkheid is. Dat is meer dan het dubbele van het aantal aan het einde van 2021, blijkt uit gegevens die zijn verzameld op basis van een Bloomberg index.

\”Onze analyse geeft onomstotelijk aan dat Laos en Mongolië het grootste risico lopen om in de periode 2022-2026 in gebreke te blijven, waarbij vooral het eerste land risico’s loopt\”, zei EIU. Ondanks voorspellingen voor relatieve stabiliteit in Myanmar, kan een escalatie van het binnenlandse conflict gebeuren, waardoor de terugbetalingscapaciteit van de soeverein in gevaar komt.”

De vooruitzichten voor de economische groei van Myanmar blijven zwak, aangezien de stijgende inflatie, dollartekorten en aanhoudende binnenlandse conflicten een uitdaging vormen voor het herstel van de pandemie, volgens een rapport van de Wereldbank.

De grootste zorg voor Laos is de schuld van staatsbedrijven, voornamelijk als gevolg van binnenlandse energieprojecten, zei EIU.