Onzekerheid over Russisch aardgas blijft, aanvullen reserves blijft een probleem

\"\"

Rusland hervatte het pompen van aardgas via zijn grootste pijpleiding naar Europa donderdag na een onderbreking van 10 dagen, waardoor het een deel van de onmiddellijke bevoorradingsangst in Europa wegnam. Maar er komt niet genoeg gas om een ​​einde te maken aan de dreiging van rantsoenering om mogelijke wintertekorten het hoofd te bieden.

De leveringen via Nord Stream 1, die onder de Oostzee naar Duitsland loopt, werden op 11 juli stopgezet voor onderhoud, maar zelfs vóór die storing waren de stromen teruggebracht tot 40% van de capaciteit van de pijpleiding in een geschil dat was veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne.

De stromen van donderdag waren terug op het capaciteitsniveau van 40%, zo bleek uit cijfers van Nord Stream, een dag nadat de Russische president Vladimir Poetin waarschuwde dat de toevoer verder zou kunnen worden verminderd of zelfs gestopt.

De hervatting van de leveringen van Nord Stream op een niveau dat ver onder de capaciteit van de pijpleiding blijft, betekent dat Duitsland, dat bijzonder afhankelijk is van Russische brandstof, en andere Europese economieën nog steeds moeite hebben om voldoende gas voor de winter te vinden.

\”Gezien de ontbrekende 60% en de politieke instabiliteit is er nog geen reden om victorie te kraaien\”, schreef de Duitse netwerktoezichthouder Klaus Mueller op Twitter.

De gasstromen via andere pijpleidingroutes, zoals Oekraïne, zijn ook gedaald sinds Rusland in februari zijn buurland binnenviel, in wat Moskou een \”speciale militaire operatie\” noemt.

Duitsland en verschillende andere staten hebben al de eerste fasen van noodplannen geactiveerd die in sommige gevallen tot rantsoenering zouden kunnen leiden. Griekenland zei donderdag dat het indien nodig roterende stroomonderbrekingen zou doorvoeren als laatste redmiddel.

De EU streeft ernaar om tegen 1 november alle gasopslagfaciliteiten in het hele blok voor 80% vol te hebben.

Bij de huidige verlaagde stroomsnelheden zei de Duitse netwerkregulator dat Duitsland moeite zou hebben om zijn eigen doel te bereiken, dat het donderdag zei te verhogen tot 95% tegen 1 november. Berlijn zei dat het andere maatregelen zou nemen om gas te besparen.

\”Er worden verdere verstoringen verwacht, aangezien Rusland de politieke en economische druk op Europa wil verhogen naarmate de winter nadert\”, zei Wood Mackenzie analist Penny Leake.