Turkse inflatie nadert 80%, centrale bank houdt basisrente ongewijzigd

\"\"

De centrale bank van Turkije heeft de rentetarieven voor een zevende maand ongewijzigd gelaten in de verwachting dat de aangekondigde maatregelen voldoende zullen zijn om een ​​scherpe daling van de lira om te buigen en de stijgende prijzen tegen te houden.

Het Monetair Beleidscomité onder leiding van gouverneur Sahap Kavcioglu hield zijn benchmark rentevoet donderdag op 14%, zoals voorspeld door de Bloomberg ondervraagde analisten. De leenkosten van Turkije zijn de meest negatieve ter wereld, gecorrigeerd voor de inflatie.

In een verklaring zei de centrale bank dat haar macroprudentiële beleid indien nodig zal worden versterkt, daarbij verwijzend naar een reeds zichtbare daling van de kredietgroei. \”Het Comité verwacht dat het desinflatieproces zal beginnen na de genomen maatregelen\”, zei het Comité.

Turkije tart een wereldwijde trend naar meer agressieve monetaire verkrapping om grip te krijgen op de inflatie. In plaats daarvan rekent het land op onderpandmaatregelen, zoals een verdubbeling van de reserveverplichtingen bij banken voor in lira luidende leningen om de kredietverlening te temperen.

Tariefverhogingen staan ​​nog altijd niet in de agenda van president Recep Tayyip Erdogan. Als fervent voorstander van de onconventionele overtuiging dat lagere tarieven de inflatie zullen beteugelen, heeft hij de afgelopen vier jaar drie gouverneurs ontslagen omdat ze zich niet aan die lijn hielden.

\”Elke verandering in de richting van het monetaire beleid – elke renteverhoging – is in de nabije toekomst onwaarschijnlijk\”, zegt Marek Drimal, strateeg in Londen bij Societe Generale SA. “In plaats daarvan zullen de autoriteiten waarschijnlijk doorgaan met maatregelen die van invloed zijn op de kredietgroei en de valutaposities in de binnenlandse economie. De verzwakking van de lira zal waarschijnlijk doorgaan.”

De inflatie bevindt zich op een hoogtepunt voor de afgelopen 24 jaar en nadert de 80%, terwijl de lira dit jaar bijna een kwart van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van de dollar. Het is de slechtste presterende munt in de opkomende markten, ondanks het feit nu Turkije maatregelen uitrolt die zijn ontworpen om de vraag van bedrijven naar buitenlandse valuta te beteugelen.