Zal het Transmission Protection Instrument een nieuwe Europese crisis kunnen voorkomen?

\"\"

De rendementen op euro en staatsobligaties in de eurozone schoten donderdag omhoog, nadat de Europese Centrale Bank een renteverhoging van 50 basispunten doorvoerde om de inflatie in haar eerste renteverhoging sinds 2011 te beteugelen. De verhoging was aangekondigd en kwam dus zeker niet onverwacht.

De euro klom maar liefst 0,8% tot $1,0261, nadat hij vlak voor de verklaring van de ECB op $1,0198 werd verhandeld.

De benchmarkrendementen op tienjarige staatsobligaties in het eurogebied waren over het algemeen hoger, met een stijging van de Duitse 10-jaars Bund met 9 basispunten tot 1,35%.

De ECB verhoogde haar depositorente met 50 basispunten tot nul, of twee keer zoveel als ze had aangegeven na haar vorige vergadering, in een poging de recordhoge inflatie in de eurozone te beteugelen.

Om de impact van de stijging van de leenkosten op te vangen, heeft de ECB ook een nieuw instrument onthuld, het Transmission Protection Instrument. Zal dat Transmission Protection Instrument een nieuwe Europese crisis kunnen voorkomen? In de komende dagen en weken zal dat moeten blijken. Daarbij wordt vooral naar Italië gekeken, waar nieuwe verkiezingen op komst zijn.

De Italiaanse obligatierendementen breidden hun stijging na de beslissing uit, waarbij de 10-jaarsrente die dag met 20 bp steeg tot 3,703%, het hoogste niveau sinds 28 juni. De nauwlettend gevolgde spread met Duitse tegenhangers nam kort toe tot 239 bp, maar was voor het laatst terug tot pre-beslissingsniveaus in de buurt van 235 bps.