Goudprijs kan stijgen als Fed gedwongen wordt om rente weer te verhogen

\"\"

De prestaties van goud waren dit jaar verdeeld, met de oorlog in Oekraïne die het metaal in eerste instantie boven $ 2.000 per ounce bracht. De laatste tijd is goud echter in prijs gedaald en year-to-date bedraagt de prijsdaling inmiddels 7,8 procent.

Rich Checkan, president en medeoprichter van Assets Strategies International, stelt dat goud niettemin in een veel langzamer tempo dan andere activaklassen in waarde daalt.

De S&P 500 is sinds het begin van het jaar met 16,6 procent gedaald en Bitcoin is in dezelfde periode met 51 procent gedaald.

Checkan zei dat wanneer de Federal Reserve geconfronteerd met een economische terugval de rente opnieuw zou moeten laten zakken, goud binnen de komende 12 maanden zou kunnen doen stijgen naar $ 2.400 per ounce.

De Federal Reserve heeft haar belangrijkste rentetarief sinds februari met meer dan 100 bp verhoogd om de inflatie tegen te gaan. Het inflatiecijfer van juni 2022 is met 9,1 procent het hoogste sinds 1981.

Checkan zei dat de Fed van koers zal veranderen als de economie begint af te brokkelen. Hij voegde eraan toe dat we nog een of twee renteverhogingen krijgen in de VS voordat de Fed de tarieven opnieuw verlaagt.

De recordinflatie van 2022 wordt vaak vergeleken met de hoge inflatie van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Tijdens deze periode verhoogde de voorzitter van de Fed, Paul Volcker, de rente tot een piek van 20 procent, wat de inflatie van bijna 14 procent tot minder dan 2 procent deed dalen.

De huidige Fed-voorzitter, Jerome Powell, wordt wel eens vergeleken met Volcker, maar Checkan zei dat Powell Volckers \’vastberadenheid\’ mist.

\”Ik denk niet dat Powell bereid is een zware recessie te riskeren\”, zei Checkan. \”Het komt erop neer dat inflatie op dit moment zoveel verder verwijderd is van de rentetarieven dan waar Volcker mee begon. Ik denk dat Powell te lang heeft gewacht en daar zullen de financiële markten nu een prijs voor moeten betalen.\”