Jim Rogers verwacht ergste berenmarkt uit zijn leven

\"\"

Jim Rogers, voorzitter van Rogers Holdings en medeoprichter van het Quantum Fund, voorspelt de ergste bearmarkt in zijn leven. Rogers, die 79 jaar oud is, voegde eraan toe dat hij een grote rally in aandelen verwacht als er een vreedzame oplossing komt voor het aanhoudende conflict in Oekraïne.

\”Mijn visie is dat als we vrede hebben, of als er iets positiefs gebeurt in Oekraïne, er een grote draai zal gebeuren op de financiële markten\”, zei hij. \”Olie zal in prijs dalen, granen zullen in prijs dalen en aandelen zullen een tijdje stijgen. Maar daarna zullen de beurzen onvermijdelijk fors omlaag gaan.

Rogers zei dat hij verwacht dat de komende berenmarkt de ergste in zijn leven zal zijn, gebaseerd op de \”onthutsende hoge schuldniveaus\” in de Verenigde Staten.

Rogers heeft eerder al bewezen dat zijn ideeën het beste passen bij de Oostenrijkse School of Economics, die schulden centraal stelt in haar conjunctuurtheorie.

Deze theorie stelt dat tijdens een economische hoogconjunctuur door schulden op te bouwen de beleggers roekeloos worden met als gevolg dat bedrijven ver boven hun intrinsieke waarde worden gewaardeerd. Wanneer beleggers zich realiseren dat ze te veel hefboomwerking hebben en dat bedrijven overgewaardeerd zijn, begint een uitverkoop en stort de markt in.

\”Het is dertien jaar geleden dat we grote problemen hebben gehad met schulden\”, legt Rogers uit. \”Dat is de langste periode in de Amerikaanse geschiedenis. Het is al te laat voor een correctie op historische basis en het verleden bewijst dat de markt altijd veel forser naar beneden gaat dan algemeen wordt gewacht.

Momenteel is de Amerikaanse federale schuld meer dan $30 biljoen, en de schuld/bbp-ratio is 125 procent. Volgens de Harvard-economen Ken Rogoff en Carmen Reinhart is een schuld van meer dan 90 procent van het BBP schadelijk voor de economische groei. Daar zitten we dus flink boven, zo herinnert er Rogers er nog even aan.