Poetin schat dat sancties economie EU klap van $ 400 miljard hebben toegebracht

De Russische president bekritiseerde vorige week nogmaals het besluit van de Europese Unie om Rusland verregaande sancties op te leggen en noemde het \”gek\” en \”niet goed doordacht\”.

Poetin zei dat het doel van Europa was om de Russische economie in één keer te vernietigen, maar dat de Europese functionarissen daarin niet zijn geslaagd.

In plaats daarvan hebben EU-politici een serieuze klap toegebracht aan hun eigen economieën, wat leidde tot hoge inflatie, benadrukte de president.

Hij schatte de kosten van wat hij de \”sanctiekoorts\” noemt alleen al dit jaar op ongeveer $ 400 miljard en merkte op dat de maatregelen een last op de schouders van gewone mensen zullen worden.

\”Het is duidelijk waarom ze deze propagandacampagne voerden, waar al deze uitspraken over 200-tegen-1 roebel-dollar wisselkoersen en beweringen dat onze economie zou instorten allemaal over gingen. Dit alles was – en blijft – een hulpmiddel in de informatieoorlogvoering , een poging om psychologische druk uit te oefenen op de Russische samenleving\”, vervolgde hij, verder benadrukkend dat sommige mondiale valuta\’s zelfmoord plegen.

Over de EU zei hij: \”De Europese Unie heeft haar politieke soevereiniteit volledig verloren en haar bureaucratische elites dansen naar de pijpen van iemand anders, accepteren alles wat hen van bovenaf wordt verteld en veroorzaken schade aan hun eigen bevolking en hun eigen economie.\”

Hij zei dat er een verandering van elites in het Westen zal plaatsvinden als onderdeel van de revolutionaire verschuiving die is geïnitieerd door de oorlog in Oekraïne: \”Zo afstand nemen van de realiteit zal onvermijdelijk leiden tot een golf van populisme en de groei van radicale bewegingen, tot ernstige sociale en economische veranderingen, tot degradatie van de samenleving en in de nabije toekomst tot een verandering van elites\’, zei Poetin.