Nu weer Ghana: Steeds meer landen dreigen in de problemen te komen door de inflatie

\"\"

De beelden van de woedende inwoners van Sri Lanka zijn de wereld rondgegaan, maar er zijn steeds meer landen die tot over de oren in de problemen raken door de woekerende inflatie. Ghana\’s inflatie op jaarbasis steeg tot 29,8% in juni 2022 en dat is de eerste keer dat de inflatie van het land 29% bereikt sinds januari 2004. Volgens het laatste consumentenprijsindexrapport van de Ghana Statistical Service werd de inflatie in juni versneld door hogere transportkosten, huishoudelijke apparatuur en onderhoud, en nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas en water.

De nieuwe inflatie onderstreept de verslechterende economische omstandigheden in het West-Afrikaanse land en dit jaar blijkt het allemaal erg snel te gaan. Tussen oktober en december vorig jaar lag de inflatie in Ghana gemiddeld onder de 12%. In het tweede kwartaal van 2022 was dat 27%, blijkt uit de gegevens van GSS.

Gefrustreerd door de stijgende kosten van levensonderhoud, hielden Ghanezen eind juni dagenlange protesten in Accra om de aandacht van de regering te trekken, naar aanleiding van eerdere protesten tegen nieuwe belastingen op elektronische transacties. De federale regering van Ghana lijkt zichzelf niet te kunnen redden en zoekt opnieuw hulp bij het Internationaal Monetair Fonds.

Een IMF-team was van 6 tot 13 juli in Ghana en had een ontmoeting met de vice-president, de minister van Financiën en de gouverneur van de centrale bank. Carlo Sdralevich, hoofd van de delegatie van het IMF, zei dat de covid-19-pandemie de fiscale situatie van Ghana nog in aanzienlijke mate heeft verslechterd en dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de groei verder heeft afgeremd. De overheid zal onder andere manieren moeten vinden om banen te creëren; net als in december vorig jaar bedroeg de werkloosheid 13,4%, drie keer zo hoog als tien jaar geleden.

Er is een zure smaak aan het verhaal van Ghana, omdat het nog niet zo lang geleden is dat het IMF het als \’s werelds snelst groeiende economie heeft aangeprezen, wat impliceert dat het land dit soort interventies niet snel nodig zou hebben. Ghana is de afgelopen jaren inderdaad voorgesteld als een baken van economische vooruitgang en sociale stabiliteit in Afrika, niet in de laatste plaats omdat het dienst doet als hoofdkwartier van de African Continental Free Trade Agreement (AfCFTA). De keuze van Twitter voor Accra voor zijn eerste kantoor in Afrika versterkte het verhaal dat de voormalige goudkust zou kunnen uitgroeien tot een Afrikaanse siliciumvallei.

Al die hype maakt plaats voor de realiteit nu de vooruitzichten van het land er somber uitzien. Te midden van een wereldwijde golf van inflatieprotesten – Sri Lanka, Panama, Albanië – zal Ghana hopen dat de leningen van het IMF snel genoeg komen, hoewel het niet te zeggen is of burgers daartegen zullen protesteren zoals de Kenianen vorig jaar deden, daarbij verwijzend naar fiscaal wanbeheer door overheidsfunctionarissen.