Intel krijgt klappen vanwege tegenvallende cijfers

\"\"

Intel Corp verlaagde vorige week donderdag zijn jaarlijkse verkoop- en winstprognoses na het missen van de verwachtingen voor de resultaten van het tweede kwartaal, aangezien de vraag naar chips die in personal computers worden gebruikt afkoelt. Het bedrijf voorspelde ook resultaten voor het lopende kwartaal die ver onder de verwachtingen lagen en gaf de schuld aan de \”plotselinge en snelle daling\” van de economische activiteit en uitvoeringsproblemen.

Op hol geslagen inflatie en de heropening van kantoren en scholen hebben ertoe geleid dat mensen minder aan pc\’s hebben uitgegeven dan tijdens de lockdown, toen velen computers kochten voor werk en school terwijl ze thuis bleven tijdens de pandemie.

Chipmakers staan ​​ook onder druk van een golf van COVID-beperkingen in de belangrijke pc-markt China en de oorlog in Oekraïne die de toeleveringsketen hebben verergerd en de vraag verder hebben vertraagd. Volgens IT-onderzoeksbureau Gartner zullen de wereldwijde leveringen van pc\’s dit jaar naar verwachting met 9,5% dalen.

\”De economische verschuiving was harder en zorgde niet alleen voor veranderingen in de consumptie op de markt, maar ook voor dramatische veranderingen in de voorraadpositie van belangrijke klanten\”, vertelde Intel Chief Executive Pat Gelsinger aan Reuters.

\”Die effecten veroorzaakten een zeer scherpe verschuiving in de business, en we hebben het niet bijzonder goed gedaan.\”

Intel verwacht nu voor het fiscale jaar 2022 een omzet tussen $ 65 miljard en $ 68 miljard, vergeleken met de eerdere voorspelling van $ 76 miljard. Het voorspelde ook een aangepaste winst van $ 2,30 per aandeel, een daling ten opzichte van een eerdere verwachting van $ 3,60 per aandeel.

Toch zal Intel zijn investering van $ 20 miljard voor een nieuwe megachipfabriek in Ohio niet uitstellen vanwege deze moeilijkere periode, vertelde Gelsinger aan Reuters. \”Je bouwt zulke fabrieken gewoon niet op basis van de resultaten over een paar kwartalen\”, zegt Gelsinger. \”De halfgeleiderindustrie verdubbelt in de afgelopen tien jaar en ik heb capaciteit nodig om die kans te benutten.\”

Terwijl Intel een grote klap kreeg met de laatste recessie, deden zijn concurrenten Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd en Samsung Electronics Co Ltd het veel beter, ze waarschuwden weliswaar voor een afnemende vraag naar pc\’s en smartphones, maar konden in het afgelopen kwartaal een sterkere omzetgroei realiseren.