Druk op de ECB wordt groter, recessiegevaar dreigt

\"\"

De inflatie in de eurozone is naar een nieuw recordhoogte gestegen, waardoor de druk op de ECB groter wordt om haar eerste renteverhoging in tien jaar op te volgen met een nieuwe grote stap. In de vorm dus van een volgende renteverhoging van een behoorlijk formaat.

De consumentenprijzen stegen met 8,9 pct. vergeleken met een jaar eerder in juli tegenover een stijging van 8,6 pct. vorige maand en opnieuw gedreven door stijgende energie- en voedselkosten.

Na een vertraging in juni bereikte de kerninflatie – die vluchtige voeding en energie buiten beschouwing laat – ook een record van 4 pct.

Door stijgende prijzen verraste de ECB de economie deze maand met een renteverhoging van een half punt. Dat was de eerste stijging in meer dan een decennium en de grootste in 20 jaar.

ECB-president Christine Lagarde zal nu worden geconfronteerd met oproepen tot verdere actie te midden van de bezorgdheid dat de inflatie verankerd raakt in de economie van de eurozone.

Verdere rentestijgingen dreigen de regio echter in een recessie te drijven op een moment dat de gasverlagingen van Poetin ook op de groei drukken.