Ondergewaardeerd goud en zilver veren krachtig op

\"\"

Terwijl goud- en zilverhandelaren voorlopig nog niet op straat dansen van vreugde, juichen ze stilletjes toch wel. Hun veronderstelling dat zowel goud als zilver oververkocht en ondergewaardeerd zijn, werden einde vorige week beloond. De prijzen van goederen en diensten worden steeds duurder en het feit dat de vier opeenvolgende renteverhogingen van de Federal Reserve slechts een fractioneel verschil hebben gemaakt in de \”kern\”-inflatie, is een sterke bevestiging dat de Federal Reserve niet effectief is in het terugbrengen van de inflatie tot het doelniveau van 2 %.

Als het echter gaat om de \”headline\”-inflatie, die de kosten van energie, voedsel en onderdak aan de vergelijking toevoegt, heeft het nettoresultaat van hun monetair beleid geen enkele invloed gehad, waarbij de inflatie naar hogere niveaus bleef stijgen. Tegen die achtergrond kon het moeilijk anders of goud en zilver waren rijp geworden voor een comeback.

Sinds maart heeft de Federal Reserve haar Fed-fondsrente met 2,25% verhoogd, wat tot slechts één belangrijk gevolg heeft geleid. De hogere rentevoeten hebben de Amerikaanse economie de afgelopen twee opeenvolgende kwartalen effectief doen krimpen. De consumentenbestedingen groeien nu in het laagste tempo in twee jaar, terwijl de bedrijfsuitgaven dalen. Wat voor spin de regeringsfunctionarissen ook in het BBP-rapport van het tweede kwartaal plaatsten, de feiten spreken voor zich. De Amerikaanse economie bevindt zich in een recessie

Het Oxford-taalwoordenboek definieert een recessie als \”en periode van tijdelijke economische neergang waarin handel en industriële activiteit worden verminderd, in het algemeen gekenmerkt door een daling van het BBP in twee opeenvolgende kwartalen. De VS bevindt zich in de diepte van een recessie, hoe de Amerikaanse overheid het ook draait of keert.

Het is overduidelijk dat de economie van de Verenigde Staten voldoet aan de definitie van een recessie, ongeacht wat de regering ons wil laten geloven. Daarom is de extreem robuuste beweging van vorige week in zowel goud als zilver zeer gerechtvaardigd en heeft ze uiteindelijk lang op zich laten wachten.