Energieprijzen blijven belangrijkste aanjagers van de inflatie

\"\"

De flash-lezing van de CPI van het eurogebied heeft een nieuw record bereikt, waardoor de ECB meer onder druk komt te staan ​​om de rente in grotere stappen te verhogen. De ECB-doelstelling is nog steeds 2% en de groei van de consumentenprijzen in de 19 landen die de euro delen, versnelde tot 8,9% in juli, van 8,6% een maand eerder, ver boven de verwachtingen van 8,6%.

Opnieuw blijven de energieprijzen de belangrijkste boosdoener, waarbij Rusland de gasprijzen effectief als wapen gebruikt. De voedselprijzen stegen ook in een zeer hoog tempo. Geldmarkten prijzen nu een renteverhoging van 35 bp voor september, wat suggereert dat beleggers worden verdeeld tussen een stap van 25 en 50 bp.

In het rapport staat: \”Als we kijken naar de belangrijkste componenten van de inflatie in het eurogebied, wordt verwacht dat energie in juli het hoogste jaarlijkse percentage zal bijdragen (39,7%, vergeleken met 42,0% in juni), gevolgd door voedsel, alcohol en tabak (9,8%, vergeleken met met 8,9% in juni), industriële goederen ongerekend energie (4,5%, vergeleken met 4,3% in juni) en diensten (3,7%, vergeleken met 3,4% in juni)\”

In het tweede kwartaal steeg het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde BBP met 0,7% in de EU en met 0,6% in de EU, vergeleken met het voorgaande kwartaal, volgens een voorlopige flashraming gepubliceerd door Eurostat. Dit zal misschien een troost zijn, maar de Duitse BBP-waarde was niet al te bemoedigend voor de ECB. Uit de door het Duitse Destatis gepubliceerde gegevens bleek vrijdag dat de Duitse economie in het tweede kwartaal op jaarbasis met 1,4% groeide, na de groei van 3,8% in het eerste kwartaal.

Het Duitse statistiekbureau zei: \”Moeilijke wereldwijde economische omstandigheden met de aanhoudende corona-pandemie, verstoorde toeleveringsketens, stijgende prijzen en de oorlog in Oekraïne worden duidelijk weerspiegeld in de economische ontwikkelingen.\” Het ziet er niet naar uit dat in die situatie op korte termijn verandering in zal komen.