Moet rente in VS opgetrokken worden tot boven 10%?

\"\"

Vorige week woensdag verhoogde de Federal Reserve haar beleidsrente met 75 bp. De markten reageerden hier positief op en stuurden de S&P 500 meteen met 2,6 procent omhoog.

Markten interpreteerden de renteverhoging door de Fed duidelijk als gematigd, zei John Cochrane, Senior Fellow bij de Hoover Institution en hoogleraar economie aan de Stanford University.

\”De markten lijken te denken dat we misschien nog een of twee renteverhogingen krijgen en dat de Fed dan klaar is\”, legde hij uit. \”Maar dat lijkt me een typisch voorbeeld van wishful thinking. Ik denk dat de Fed de rente blijft verhogen zolang de inflatie hoog blijft.\”

De consensusvisie, zei Cochrane, is dat de Fed de rente aanzienlijk boven de inflatie moet laten stijgen, zodat de prijsniveaus kunnen dalen.

\”Dat betekent dat economen op dit moment met een inflatie van 9 procent praten over 10, 11 of 12 procent rentetarieven om de prijzen omlaag te brengen,\” verduidelijkte hij. \”Ik denk dat de Fed en de markten erop rekenen dat het merendeel van de inflatie vanzelf verdwijnt zonder dat de rente zo hoog hoeft te gaan.\”

Hij zei dat de Fed zich zorgen maakt over het veroorzaken van een enorme recessie door te grote renteverhogingen en dat er zodoende politieke druk is op de Fed om de rente laag te houden.

Hij voegde er echter aan toe dat er inderdaad een kans is dat de inflatie uit zichzelf zou vertragen als de Fed niets doet. Dit zou kunnen gebeuren als er geen externe schokken gebeuren.

\”Het belangrijkste waar ik me zorgen over maak, is inderdaad het risico van nieuwe schokken\”, zei hij. \”De oorlog in Oekraïne kan erger worden. China zou Taiwan kunnen binnenvallen. Er kan een nieuwe pandemie uitbreken. Het Midden-Oosten zou kunnen ontploffen. Iran lijkt regelrecht op een atoombom af te stevenen, kan de inflatie door het dak schieten.\”