Oorlog tegen cash geld wordt ook in Israël hard gevoerd

\"\"

Vanaf maandag zal het in Israël een strafbaar feit zijn om meer dan het equivalent van $ 1.700 in contanten aan een bedrijf of $ 4.360 in contanten aan individuen te betalen, aangezien de regering haar voortdurende oorlog tegen cash geld intensiveert.

Het is een oorlog die serieus begon met het goedkeuren in 2018 van de wet voor de vermindering van het gebruik van contant geld. Israëlische bedrijven en particulieren kregen in januari 2019 te maken met limieten voor contante transacties. Op 1 augustus worden die limieten nogmaals bijna gehalveerd.

\”We willen dat het publiek het gebruik van contant geld vermindert\”, vertelde Tamar Bracha, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de wet voor de Israëlische belastingdienst, aan The Media Line.

“Het doel is om de liquiditeit van contant geld op de markt te verminderen, vooral omdat misdaadorganisaties de neiging hebben om op contant geld te vertrouwen. Door het gebruik ervan te beperken, is criminele activiteit veel moeilijker uit te voeren.”

Israël beperkt ook de mate waarin contant geld wordt gebruikt bij transacties met meerdere betaalmethoden. Als de totale transactiewaarde hoger is dan de bovenstaande drempels, mag contant geld slechts voor 10% van de aankoop worden gebruikt.

Auto-aankopen krijgen een hogere limiet van 50.000 NIS (Nieuwe Israëlische Shekels), ongeveer $ 14.700.

Overtreders zijn onderhevig aan boetes die kunnen oplopen tot 25% van de transactie voor particulieren en 30% voor bedrijven. Volgens Israel National News heeft de regering het equivalent van $ 5 miljard aan boetes verzameld sinds de beperkingen in 2019 begonnen. Volgens sommige analisten is het slechts een kwestie van tijd alvorens ook andere landen de oorlog tegen cash geld zullen verscherpen.