Zwitserse centrale bank draait in het rood

\"\"

Van een centrale bank wordt niet verwacht dat ze winst maakt, maar ook niet dat ze verlieslatend is. Toch is dat het geval met de Zwitserse centrale bank, want die heeft over de eerste zes maanden van dit jaar afgesloten met een verlies van (omgerekend) meer dan 95 miljard euro. Wie dit bericht in de pers las, zal zich ongetwijfeld hebben afgevraagd hoe het mogelijk is dat een centrale bank verlies maakt.

Maar eigenlijk is dat niet zo moeilijk, de Zwitserse centrale bank heeft grote afschrijvingen moeten doen op buitenlandse aandelen en obligaties, met het gekende gevolg. Overigens waren de Zwitsers daarmee niet aan hun proefstuk toe: ook het volledige boekjaar 2021 werd in het rood afgesloten.

De Zwitserse centrale bank heeft vorig jaar namelijk een fors verlies geleden op zijn goudreserves en trok daaruit zijn conclusies. Er werd geen dividend gekeerd uit aan de Zwitserse staat. Dat maakte de Schweizerische Nationalbank (SNB) al enkele maanden geleden bekend.

De SNB moest de goudreserve opnieuw waarderen omdat de goudprijs vorig jaar met bijna 30 procent daalde. Dat gaf aanleiding tot een waardedaling van 15 miljard Zwitserse frank (omgerekend 12,2 miljard euro) bij de centrale bank. De SNB boekte daarnaast een winst van ruim 3 miljard frank op de verkoop van een fonds aan UBS, dat 5 jaar geleden werd opgericht om die bank overeind te houden. Niet alles was dus kommer en kwel.

Ook boekte de centrale bank een winst van circa 3 miljard frank op zijn reserves van vreemde valuta. Verrekend voor deze posten zal de SNB over 2013 een verlies van 9 miljard frank rapporteren. De definitieve cijfers en het jaarverslag werden in maart bekendgemaakt. Het is nu uitkijken of ook 2021 in zijn geheel met een verlies zal afgesloten worden.