De teleurstellende prijsevolutie van goud is een signaal dat het gele metaal anticipeert op blijvende deflatie

\"\"

De sterke Amerikaanse dollar blijft de goudprijs onder druk zetten. Maar er kan volgens Bloomberg Intelligence ook een andere reden zijn voor de slechte prijsprestaties van goud.

Year-to-date is de goudprijs met 4,3% gedaald, ondanks de enorme zorgen over inflatie die de centrale banken nog steeds wakker houdt. En een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de goudmarkt anticipeert op blijvende deflatie.

\”De slechte prestatie van goud, ondanks de grootste inflatie in 40 jaar, zou kunnen aantonen dat het metaal, dat wordt beschouwd als een waardeopslag, heeft geanticipeerd op aanhoudende deflatie maar sinds kort opnieuw de neiging heeft om beter te presteren dan de meeste grondstoffen\”, zei Mike McGlone, senior grondstoffenstrateeg van Bloomberg Intelligence.

McGlone voegde eraan toe dat goud zich nog steeds in een vroeg stadium bevindt van zijn herstel ten opzichte van koper en ruwe olie, en dat de vooruitzichten voor het edelmetaal er veelbelovend uitzien.

De twee grootste obstakels voor goud in de eerste helft van 2022 waren een sterke Amerikaanse dollar en een agressieve Federal Reserve. Maar die obstakels zouden van tijdelijke aard kunnen zijn. Er is echter nog een andere factor in het spel en dat zijn de crypto’s.

De belangrijkste concurrentie van goud is momenteel Bitcoin. Bitcoin evolueert stilaan naar een minder volatiel activum, wat de aantrekkingskracht ten opzichte van goud alleen maar vergroot, legde McGlone uit. Voor goud is Bitcoin de grootste concurrent.

\”Bitcoin, heeft in 2022 de status verworven als een leidende indicator en daalde in een risicovrije omgeving, maar de crypto kan overgaan naar een high-bètaversie van goud en Amerikaanse staatsobligaties, \” hij zei. \”De ontluikende technologie/asset is een topkandidaat om op de lange termijn beter te presteren dan het metaal, zoals we het zien, en komt terug in een goede ondersteuningszone.\”

De volatiliteit van Bitcoin is nog steeds relatief hoog, maar een bredere acceptatie, zoals de samenwerking van BlackRock met crypto-exchange Coinbase, zou volgens McGlone het risico van Bitcoin kunnen helpen verlagen. Maar zelfs tegen die achtergrond verwacht hij dat het goud eindelijk weer een vuist zal kunnen maken.