Amerikaanse schaaloliebedrijven kunnen dit jaar grote winsten realiseren

\"\"

De Amerikaanse schalieproducenten liggen op koers om dit jaar zowat $ 200 miljard te verdienen, genoeg om de industrie tegen 2024 schuldenvrij te maken. Daardoor ligt de weg open om op termijn meer te investeren in de aardgasproductie, aldus Deloitte LLP. Op die manier zou er meer aardgas beschikbaar komen op de wereldmarkt.

Hoge olieprijzen en gedisciplineerde kapitaaluitgaven betekenen dat Amerikaanse frackers op koers liggen voor hun meest winstgevende jaar ooit, onderdeel van een wereldwijde trend waarbij de olie- en gasindustrie in 2022 een recordbedrag van $ 1,4 biljoen aan vrije cashflow zal genereren, aldus Deloitte in een rapport. Na het afbetalen van schulden en het belonen van aandeelhouders, zullen Amerikaanse producenten zich waarschijnlijk meer richten op de productie van aardgas vanwege de grote vraag en de prijzen over de hele wereld.

\”We zien een verschuiving in de stroomopwaartse activiteiten naar aardgas\”, zei Amy Chronis, specialist op het gebied van olie, aardgas en chemie bij Deloitte. Schalie-exploitanten zullen hun aardgasinvesteringen in de VS verdubbelen en hebben daarnaast mogelijk nog genoeg geld over om te investeren in koolstofarme brandstoffen.

Het meest opmerkelijke bij de olie- en gashausse in de loop dit jaar zijn niet zozeer de hoge prijzen, maar wel het achterblijven van de investeringen in de sector vergeleken met de historische normen. Wereldwijde operators besteden nu ongeveer 60% minder aan olie- en gasproductieprojecten dan in 2014, de laatste keer dat olie rond de $ 100 per vat handelde, zo blijkt uit de gegevens van Deloitte.

\”Investeringen worden losgekoppeld van de olieprijzen en capex-discipline is nu een norm\”, aldus het rapport.

De trend is het sterkst te zien in Amerikaanse schalie, die van 2010 tot 2019 ongeveer $ 300 miljard aan contanten heeft verbrand. Maar voor de bedrijven die de pandemie hebben overleefd, breken nu gouden tijden aan. De industrie zal dat verlies in 2021 en 2022 volledig goedmaken, met nog meer grote winsten in het verschiet in de rest van het decennium. Deloitte\’s analyse gaat uit van een gemiddelde Brent-olieprijs van $ 106 per vat voor 2022 en $ 81 per vat voor 2023. De Brent-futures stonden woensdag op $ 101,22 per vat.