Goldman Sachs kiest voor grondstoffen

\"\"

Beleggers zouden in grondstoffen moeten stappen, aangezien aandelen waarschijnlijk nog meer verliezen zullen lijden, stelden Goldman-analisten Sabine Schels, Jeffrey Currie en Damien Courvalin in een rapport dat eerder deze week verschenen is.

Toch beschouwt Goldman de angst voor een recessie als overdreven. \”Onze economen beschouwen het risico van een recessie buiten Europa in de komende 12 maanden als relatief laag\”, aldus de analisten. \”Met olie als laatste redmiddel in een tijdperk van ernstige energietekorten, zijn we van mening dat de terugval in het hele oliecomplex een aantrekkelijk instappunt biedt voor investeringen met een lange looptijd.\”

De grondstofprijzen zijn momenteel aan het dalen na een enorme stijging als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Het probleem met de toeleveringsketens dreef de prijzen in juni naar recordhoogtes. De angst voor een recessie heeft echter geleid tot een terugval van de prijzen vanwege zorgen over een afnemende vraag.

De toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, op het Jackson Hole-symposium vrijdag, voedde deze angst, aangezien Powell hawkish bleef en aangaf dat de rente langer hoog zou kunnen blijven.

Als reactie op de opmerkingen van Powell stortten de aandelen in, waarbij de Dow Jones Industrial Average vrijdag meer dan 1.000 punten daalde en maandag nog eens 300 punten prijsgaf. Ook dinsdag was opnieuw een negatieve dag.

Goldman voorspelt een nog negatievere evolutie op de beurs, dus nog lagere beurskoersen. \”Vanuit het perspectief van de verschillende activa zouden aandelen klappen kunnen blijven krijgen als de inflatie hoog blijft en de Fed eerder zal verrassen aan de agressieve kant\”, zo stond in het rapport met als titel \’Koop nu grondstoffen, maak je later zorgen over de recessie\’.

Volgens Goldman is dit het juiste moment om weer in grondstoffen te duiken. \”Commodities … zijn de beste activaklasse om te bezitten tijdens een laatcyclische fase waarin de vraag boven het aanbod blijft.\”

Een obstakel zou een verdere stijging van de US-dollarindex kunnen zijn, die op een piek voor de afgelopen 20 jaar wordt verhandeld. Dit maakt het kopen van grondstoffen in andere valuta duurder.

\”We erkennen dat het macrolandschap uitdagend blijft en dat de Amerikaanse dollar op korte termijn verder zou kunnen stijgen\”, aldus analisten van Goldman in hun rapport.