De kunstmestcrisis in Europa neemt toe nu Yara de ammoniakproductie verlaagt

\"\"

De Europese kunstmest schaarste wordt nog groter nu meststoffenfabrikant Yara International ASA bekend maakte dat de recordgasprijzen het bedrijf dwingen de capaciteit voor de productie van ammoniak in de regio te verminderen.

De energiecrisis die de mestproductie afremt, verdiept zich nu de Europese producenten van kunstmest hun activiteiten moeten terugschroeven vanwege stijgende aardgasprijzen. Aardgas is een belangrijke grondstof in de sector van de kunstmeststoffen. Volgens insiders is al meer dan een kwart van de stikstofbemestingscapaciteit van de regio verloren gegaan.

De bezuinigingen benadrukken de impact die de Europese gascrisis heeft op zowel industriële gebruikers als op de energierekeningen van consumenten. De krimpende kunstmestvoorraden dreigen de boeren in de wereld ook te dwingen te bezuinigen op de voedingsstoffen die cruciaal zijn voor het verbouwen van gewassen, waardoor kleinere oogsten worden verwacht op een moment dat de wereld worstelt met stijgende voedselprijzen.

Yara zei dat het zijn ammoniakproductie terugschroeft tot ongeveer 35% van de totale beschikbare capaciteit, waarbij de laatste productieverlagingen neerkomen op de vermindering met een equivalent van 3,1 miljoen ton ammoniak en 4 miljoen ton afgewerkte producten in zijn productiesysteem. Aardgas is de belangrijkste input voor de meeste stikstofmeststoffen, inclusief ammoniak.

\”Yara zal waar mogelijk zijn wereldwijde inkoop- en productiesysteem gebruiken om de activiteiten te optimaliseren en aan de vraag van de klant te voldoen, inclusief de nitraatproductie met gebruik van geïmporteerde ammoniak indien dit mogelijk blijkt te zijn\”, aldus het in Oslo gevestigde bedrijf.