Europese landen slaan in sneltreinvaart aardgasvoorraden op

\"\"

Ondertussen komt volgens Frank Vranken, Chief Investment Officer bij Edmond de Rothschild, de gassaga in Europa tot een climax met nieuwe recordprijzen voor gas en elektriciteit. Sommige Europese leiders pleiten voor een prijsplafond, maar ze hebben misschien geen controle omdat dit een internationale markt is waarin Europa mogelijk wordt overboden. Ze kunnen een prijsplafond stellen voor de prijzen die aan consumenten in rekening worden gebracht als overheden het verschil bijbetalen. Maar is daar budgettaire ruimte voor, zo vraagt Vranken zich af?

Het goede nieuws van vandaag is dat verschillende grotere Europese landen hun opslagcapaciteit hebben aangevuld tot 80% of meer en lopen vooruit op hun aanvuldoelstelling voor eind oktober. Het is duidelijk dat in het geval van Duitsland, als Rusland de bevoorrading via Nordstream I zou stopzetten, die reserves snel uitgeput zullen raken, maar wie weet raakt volgens Vranken het land de winter wel door. Het resultaat is echter nog steeds hetzelfde, Europa wordt nog steeds aan een touwtje gehouden door Rusland voor zijn energievoorziening.