Fed-voorzitter Powell doet pittige uitspraken in Jackson Hole

\"\"

Wanneer er hoge verwachtingen zijn van een symposium of evenement, is het resultaat vaak teleurstellend. Dat was volgens Frank Vranken, Chief Investment Officer bij Edmond de Rothschild niet het geval bij de Jackson Hole-bijeenkomst van afgelopen vrijdag. De formulering van Fed-voorzitter Jerome Powell was eigenlijk pittiger dan verwacht.

In het kort samengevat: de renteverhogingen zijn nog niet voorbij, Powell verwacht dat er nog een aantal behoorlijk grote zullen komen en ja, ze kunnen de economie in een ernstige vertraging (lees recessie) duwen. De financiële markten moeten vooral niet verwachten dat de Fed de rente binnenkort zal verlagen.

Dit laatste was de waarschijnlijk de meest teleurstellende uitpraak omdat de financiële markten tussen maart en december volgend jaar renteverlagingen hadden in geprijsd. Ja, de Fed blijft afhankelijk van economische gegevens, maar stelt heel duidelijk dat ze de fout van de jaren 70 wil vermijden toen de renteverhogingen te vroeg werden stopgezet en de inflatie een comeback mocht maken, wat daarna nog meer ontberingen met zich meebracht.

Misschien verrassend genoeg voegde de ECB zich bij het koor. ECB-leden aanwezig in Jackson Hole en sommigen buiten Europa hebben gepleit dat ook in de eurozone ernstige medicijnen moeten worden toegediend. Een renteverhoging van 50 basispunten lijkt volgens Vranken nu een minimum op de monetaire vergadering van 8 september. De futures-markten verdisconteren voor het einde van het jaar ongeveer 120 tot 130 bps renteverhogingen en ze kunnen volgens Vranken gelijk hebben.

Het netto resultaat is een extra druk op de obligatiekoersen en dus hogere rendementen. In de VS stond de 2-jarige staatsobligatie weer op het hoogtepunt van juni van 3,47%, om vervolgens weer wat terug te vallen. De aandelenmarkten en vooral de obligaties met lange looptijden krijgen rake klappen.