Britse inflatie kan door kaap van 20% breken

\"\"

De inflatie in het VK zou volgend jaar boven de 22% kunnen stijgen als de energieprijzen hun opwaartse spiraal voortzetten, waarschuwde de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

In een maandag verschenen rapport zei Goldman dat de Britse inflatie zou kunnen pieken op 22,4% en dat het bruto binnenlands product van het land met 3,4% zou kunnen dalen als de energiekosten in hun huidige tempo blijven stijgen.

Oorzaak is uiteraard dat de Britse huishoudens de afgelopen maanden werden getroffen door een stijging van hun energierekening met 80%, waardoor de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor een gezin is gestegen van £ 1.971 naar £ 3.549. Met als gevolg dat de al aanwezige crisis in de kosten van levensonderhoud van het land nog verergerde.

De Britse energieregulator Ofgem heeft vorige week vrijdag aangekondigd dat het vanaf 1 oktober zijn belangrijkste limiet voor de energierekening van consumenten zou verhogen om gelijke tred te houden met de stijgende groothandelsprijzen voor gas, die sinds begin juli met 145% zijn gestegen in het VK.

Ofgem moet zijn prijsplafond over drie maanden opnieuw berekenen. Goldman is van mening dat als de prijzen blijven stijgen, nogmaals een stijging van 80% mogelijk zou kunnen zijn.

\”In een scenario waarin de gasprijzen op het huidige niveau hoog blijven, verwachten we dat de prijsplafond in januari met 80% of zelfs meer zal stijgen … zo luidt de conclusie van het rapport.

Als de energieprijzen echter matigen, zal de piekinflatie in het VK in januari waarschijnlijk 14,8% bereiken, zo denken de analisten van Goldman Sachs, of toch ook nog ruim boven de 13,3% die eerder deze maand door de Bank of England werd voorspeld.

De bank zei ook dat het VK in het vierde kwartaal waarschijnlijk in een recessie zal belanden. Het voorspelde dat de Britse economie in het vierde kwartaal van dit jaar met -0,3% zou krimpen op niet-jaarlijkse basis. Wat geldt voor het Verenigd Koninkrijk, geldt uiteraard ook voor Europa. Ook aan deze kant van het Kanaal mogen we dus hogere inflatie en een economische recessie verwachten.