Komt er in 2023 een enorme recessie?

\"\"

Volgens Steve Hanke, hoogleraar toegepaste economie aan de Johns Hopkins University, zal de Amerikaanse economie volgend jaar in een zware recessie belanden, en dat komt niet per se door hogere rentetarieven.

\”We zullen een recessie krijgen omdat we vijf maanden nul M2-groei hebben gehad en de Fed kijkt niet eens naar de groei van de geldhoeveelheid \”, aldus Hanke.

In de afgelopen maanden is die geldhoeveelheid gestagneerd en dat zal waarschijnlijk leiden tot een zware economische vertraging, waarschuwde Hanke. \”In 2023 krijgen we een enorme recessie\”, zei hij.

Ondertussen zal de inflatie hoog blijven vanwege een ongekende groei van de geldhoeveelheid in een recent verleden in de Verenigde Staten, zei Hanke.

Historisch gezien is er nooit een aanhoudende inflatie geweest die niet het resultaat is van een overmatige groei van de geldhoeveelheid en hij wees erop dat de geldhoeveelheid in de VS ongekende groei kende toen Covid twee jaar geleden begon, zei hij.

\”Dat is de reden waarom we nu inflatie hebben, en dat is de reden waarom we trouwens tot 2023 inflatie zullen blijven hebben en waarschijnlijk zelfs tot 2024\”, voegde Hanke eraan toe. Al in 2020 waarschuwden sommige economen dat de groei van de geldhoeveelheid zou kunnen leiden tot hoge inflatie.

\”Het komt erop neer dat we stagflatie zullen hebben – we zullen inflatie hebben vanwege dit overschot aan geld uit het verleden dat nu in het systeem komt\”, voegde hij eraan toe. Het maakt niet uit dat de groei van de geldhoeveelheid inmiddels is stilgevallen.

\”Het probleem dat we hebben is dat de Fed-voorzitter Jerome Powell zelfs op dit moment niet begrijpt wat de oorzaken van inflatie zijn en waren\”, zei Hanke.

\”Hij heeft het nog steeds over problemen aan de aanbodzijde\”, zei hij, “Hij heeft ons niet heeft verteld dat inflatie altijd wordt veroorzaakt door een overmatige groei van de geldhoeveelheid. Het inflatieprobleem wordt met andere woorden op de verkeerde manier aangepakt.\”