Gasprijzen zullen niet snel terugkeren naar het niveau van het begin van het jaar

\"\"

Het is vrij duidelijk volgens Frank Vranken, Chief Investment Officer bij Edmond de Rothschild, dat we andere energiebronnen nodig hebben dan Russisch aardgas. En we moeten aardgas loskoppelen van elektriciteitsprijzen. Maar dat kan alleen als de belangrijkste bron voor energieopwekking iets anders is dan gas.

Maar voordat we zover zijn blijft tijdens die overgangsperiode aardgas belangrijk. Vranken ziet geen andere manier dan dat de EU opdraait voor de rekening, want het opleggen van een prijsplafond aan internationale leveranciers lijkt onrealistisch. Het dwingen van nutsbedrijven op het vasteland om elektriciteit onder de kostprijs te leveren, is ook moeilijk te realiseren, tenzij zoals bijvoorbeeld in Spanje via een mechanisme van tarieftekorten. Dat houdt in dat nutsbedrijven tijdelijk met verlies produceren, terwijl ze dat verschil later terugkrijgen wanneer de prijzen zich op een lager niveau vestigen. Maar er zijn veel \’als\’ in dit scenario.

Het resultaat is dat de gasprijzen niet snel zullen terugkeren naar het niveau van het begin van het jaar. Maar de elektriciteitsprijzen kunnen dalen, afhankelijk van wat de EU-leiders precies bedenken. Of dit de Europese industrie zal redden, is volgens Vranken nog erg onzeker…