China verkoopt agressief Russisch gas aan Aziatische landen en ontwijkt zo de sancties

\"\"

Een maand geleden waren we verrast om te lezen hoe China, ondanks een kleinere vraag naar energie te midden van de huizencrash en de economische neergang (waarvoor \”zero covid\” als een geschikte zondebok voor de huidige machthebber Xi naar voren is gekomen), dit jaar meer Russisch aardgas heeft gekocht, terwijl de invoer uit de meeste andere landen daalde.

In juli meldde het SCMP dat China volgens Chinese douanegegevens in de eerste zes maanden van het jaar in totaal 2,35 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) kocht, dit ter waarde van 2,16 miljard dollar. Het importvolume steeg jaar op jaar met 28,7% en de waarde van het geïmporteerd gas steeg met 182%. Het betekende dat Rusland Indonesië en de Verenigde Staten heeft gepasseerd en dit jaar tot nu toe de op drie na grootste LNG-leverancier van China is geworden!

Dit moet natuurlijk niet worden verward met pijpleidinggas, waar de Russische producent Gazprom onlangs aankondigde dat zijn dagelijkse leveringen aan China via de Power of de Siberia-pijpleiding een nieuw record hadden bereikt. Rusland is de op één na grootste aardgaspijpleiding van China leverancier na Turkmenistan en onthulde eerder dat de levering van Russisch pijpleidinggas aan China in de eerste helft van 2022 met 63,4% was toegenomen.

Wat zat er achter deze bizarre stijging van de Russische LNG-import? Immers, terwijl China meer dan de helft van het aardgas dat het verbruikt importeert, waarvan ongeveer twee derde in de vorm van LNG, was de vraag dit jaar sterk gedaald door de economische tegenwind en wijdverbreide shutdowns. Met andere woorden, waarom de toename van Russisch LNG als i) de binnenlandse vraag er gewoon niet is en ii) ten koste gaat van de import door alle andere leveranciers?

\”De toename van de import van Russisch LNG kan betekenen dat de Chinezen gas exporteren naar Japan of Zuid-Korea en zo de sancties ontwijken\”, denkt Michal Meidan, directeur van het China Energy Program aan het Oxford Institute for Energy Studies.