Gundlach waarschuwt voor de economische problemen die op komst zijn

\"\"

Beleggers moeten in verhoogde staat van waakzaamheid blijven, aangezien de inversies van de rentecurve op komende problemen wijzen, zei Jeffrey Gundlach, CEO van DoubleLine Capital.

De signalen van de recessie worden sterker en sterker, twitterde Gundlach vorige week, wijzend op de inversie van de 2- en 10-jarige rentecurve en de 5-jaars en 30-jarige curve.

\”In de UST-markt stellen we vast: 2 jaar/10 jaar omgekeerde curve van 35 bp en de 5 jaar/30 jaar opnieuw omgekeerd, met vijf basispunten ditmaal,\” zei hij. \”Dit zijn alarmerende signalen van economische problemen die op komst zijn. Het risicobeheer dient overeenkomstig te zijn. Of anders uitgedrukt: de beleggers moeten op hun hoede zijn\”

Een inversie van de rentecurve vindt plaats wanneer de kortetermijnrente op staatsobligaties boven de langetermijnrente stijgt. De markt beschouwt de inversie van de 2-jaars en 10-jaars rentecurve vaak als een betrouwbaar preventief teken van een toekomstige recessie.

Er waren dit jaar verschillende pogingen tot inversie die steeds van tijdelijke aard bleken te zijn. In maart was er voor het eerst sinds 2019 een inversie van de 2- en 10-jarige rente. Toen gebeurde het in juni weer eventjes. Maar sinds juli bleef de curve omgekeerd.

Het rendement op de 10-jarige Treasury was vorige vrijdag 3,264%, terwijl de rente op de 2-jarige Treasury op 3,52% stond. Ondertussen stond het rendement op de 30-jaars schatkist laatst op 3,371%, terwijl de rente op de 5-jaars schatkist op 3,396% stond.

De vrees voor een recessie is toegenomen sinds de Fed in juni haar buitensporige verhogingen van 75 basispunten introduceerde. De toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole van vorige week heeft de bezorgdheid echter doen herleven, waardoor het risico-off sentiment op de markt werd verdubbeld.

Tijdens de toespraak bleef Powell hawkish en signaleerde dat de tarieven langer hoog konden blijven. Hij waarschuwde ook dat er enige pijn zou zijn voor huishoudens en bedrijven, dat het ‘collateral damage” is van het terugduwen van de inflatie\”.

De Fed-voorzitter voegde eraan toe dat het, zelfs na verschillende agressieve renteverhogingen, niet het moment is om te stoppen of te pauzeren\”. Evenmin sloot Powell een nieuwe stijging van 75 basispunten uit tijdens de bijeenkomst in september, waarbij hij herhaalde dat veel zal afhangen van de macrogegevens die in de komende drie weken worden vrijgegeven.