De ergste nachtmerrie van de Fed is bewaarheid geworden

\"\"

Welke is de ergste nachtmerrie die de Amerikaanse centrale bank zou kunnen beleven? Van blijvende inflatie in de vorm van een loonspiraal ligt zowat elke centrale bank wakker.

Inflatie komt niet in één keer in het financiële systeem; het komt in fasen. Die fasen zijn:

Fase 1: Prijsstijgingen bij de grondstoffen

Fase 2: Prijsverhogingen van de fabriekspoortprijzen

Fase 3: Prijsstijgingen in de detailhandelsprijzen/consumentenprijzen

Fase 4: Werknemers/werknemers eisen hogere lonen om aan hogere kosten van levensonderhoud te kunnen voldoen.

De Fed kan relatief gemakkelijk fase 1 of fase 2 van inflatie aan. Zodra we echter in fase 3 en 4 komen, wordt inflatie een VEEL moeilijker iets voor de Fed om een kopje kleiner te maken.

Voor de Fed is fase 4 inderdaad de meest gevreesde fase van inflatie, omdat er meestal een diepe recessie voor nodig is om deze te doden.

En de Amerikaanse economie lijkt hard op weg naar de vierde fase van dit scenario.

Uit het afgelopen woensdag gepubliceerde nationale werkgelegenheidsrapport van ADP blijkt dat de werkgelegenheid in de particuliere sector in augustus met 132.000 banen is toegenomen.

Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws? De lonen stegen gemiddeld met 7,6%.

In eenvoudige bewoordingen eisen werknemers/arbeiders nu hogere lonen als gevolg van inflatie. Dit betekent dat de ergste nachtmerrie van de Fed is aangebroken. Het zal de rente veel hoger moeten verhogen dan wie dan ook denkt… en een diepere recessie teweegbrengen dan wie dan ook verwacht om de inflatie op peil te brengen.