Sterke Amerikaanse economie is een tweesnijdend zwaard

\"\"

Recente werkgelegenheidsrapporten suggereren dat de vraag naar arbeid en de werkgelegenheidsgroei tot nu toe niet veel zijn vertraagd als reactie op de verkrapping door de Fed. De Amerikaanse econoom Michael Gapen beschouwt deze sterke economische gegevens als een tweesnijdend zwaard, omdat het de kans op een recessie op korte termijn verkleint maar waarschijnlijk ook leidt tot extra verkrapping van de beleidsrente.

Bank of America verschuift nu de vooruitzichten voor een milde recessie naar de eerste helft van volgend jaar (voorheen eind 2022) en verhoogt de doelstelling voor de Federal Funds-rente naar een bandbreedte van 4,0-4,25%, met een stijging van 75 bp in september en kleinere stijgingen daarna .

Gezien het vertragingseffect dat een strakker beleid heeft op groei en inflatie, maakt wereldeconoom Ethan Harris zich zorgen dat centrale banken, door zich te concentreren op de werkelijke inflatie om te bepalen wanneer ze moeten stoppen, te ver zullen gaan.

Voor beleggers betekent dit meer druk op de rentetarieven, meer zwakte in risicovolle activa zoals aandelen en verder opwaarts potentieel voor de supersterke dollar. Deze trends zal pas keren wanneer de markten de volledige gevolgen van de renteverhogingen door de centrale bank in prijzen en zover zijn we nog helemaal niet. Het blijft voor de centrale banken, met op kop de Fed, dus dansen op een slappe koord.