Europese topbankiers waarschuwen voor recessie, maar ook voor China en voor de Amerikaanse banken

\"\"

Volgens Deutsche Bank moet Duitsland minder afhankelijk worden van China. CEO Christian Sewing van de grootste Duitse bank schetst een somberder beoordeling van de Duitse economie. Hij waarschuwde tevens dat China een aanzienlijk risico voor de EU vormt en dat Europa grote banken nodig heeft om de Amerikaanse concurrenten af te weren.

De CEO van de belangrijkste bank van het land zei bovendien dat Duitsland niet langer in staat is om een recessie af te wenden omdat het te afhankelijk werd van Russische energie.

Rusland heeft de gasleveringen via een belangrijke pijpleiding naar Duitsland stopgezet, waardoor de economische strijd tussen Moskou en Europa is geïntensiveerd en de vooruitzichten op recessie en energierantsoenering in enkele van de rijkste landen van de regio zijn toegenomen.

Sewing zei op een bankconferentie in Frankfurt dat Europa had geleerd hoe gevaarlijk het was om te afhankelijk te zijn van individuele landen of regio\’s. Hij zei ook dat Duitsland nu moet leren omgaan met China om te gaan, gezien het toenemende isolement van China en de groeiende spanningen tussen beiden landen.

\”Het verminderen van deze afhankelijkheid vereist een verandering die niet minder fundamenteel is dan de ontkoppeling van Russische energie,\” zei Sewing.

Sinds het uitbreken van de Oekraïne-oorlog zijn de Europese banken onder grote druk komen te staan, proberen ze de banden met Rusland te verbreken, voeren ze een reeks strenge sancties tegen Moskou uit en navigeren ze door een onzekere en verzwakkende economie.

De bezorgdheid van Sewing over de economische vooruitzichten werd herhaald door Andrea Orcel, Chief Executive van UniCredit (CRDI.MI), die zei dat Europa te maken krijgt met een relatief oppervlakkige recessie gevolgd door een herstel in 2024 of later.

Mark Branson, het hoofd van de Duitse toezichthouder op de financiële markten BaFin, zei op de bankconferentie dat zijn instituut nog steeds probeert te bepalen waar de energie gerelateerde risico\’s zich bevinden in de kredietportefeuilles van de banken.

Sewing, wiens bank er in 2019 niet in slaagde om te fuseren met Commerzbank hernieuwde de roep voor grensoverschrijdende bankenconsolidatie in Europa.

\”Grootte telt in het bankwezen – en als we het speelveld niet willen overdragen aan de Amerikanen, moet Europa de juiste voorwaarden creëren voor grote banken,\” zei hij.

\”De dominantie van Amerikaanse banken is geen natuurwet\”, voegde hij eraan toe.

UniCredit\’s Orcel, gevraagd naar grensoverschrijdende consolidatie, zei dat te veel binnenlandse consolidatie geen goede zaak is omdat zo de concurrentie in gevaar komt.

Hij was het er echter mee eens dat Europese banken onvoldoende schaalgrootte hebben en dat een consolidatie uiteindelijk vroeger of later zal moeten plaatsvinden.