Goldman Sachs verwacht dat de Amerikaanse huizenprijzen in de grootsteden volgend jaar met 39% zullen dalen

\"\"

De Amerikaanse huizenmarkt is dit jaar afgekoeld doordat de hypotheekrente stijgt en de recordstijging van de huizenprijzen meer kopers buitenspel zet.

En economen verwachten nu dat deze vertraging volgend jaar zal resulteren in lagere prijzen in bijna de helft van de markten in het hele land.

\”Hoewel we denken dat de nationale huizenprijzen in 2023 waarschijnlijk een forse correctie zullen kunnen vermijden, verwachten we dat 39% van de grootstedelijke gebieden prijsdalingen zullen ervaren\”, schreven analisten van Goldman Sachs\’ Global Investment Research deze week in een rapport.

Goldman verwacht dat westerse markten zoals Denver, Phoenix en Los Angeles volgend jaar enkele van de sterkste dalingen van de huizenprijzen zullen ervaren. Markten aan de oostkust, zoals New York, Philadelphia en Boston, zouden volgens Goldman allemaal de huizenprijzen nog moeten zien stijgen. Een tegenstrijdige beweging dus die sommige waarnemers wel verbaast.

\”In de afgelopen maanden heeft 9% van de actieve aanbiedingen de prijzen via Zillow verlaagd; deze prijsverlagingen kwamen het meest voor in metro\’s die een scherpe aanloop zagen tot 2020 en 2021, en kunnen een teken zijn van verdere zwakte in de toekomst\”, aldus Goldman. gezegd. \”We beschouwen de Zuid- en Zuidoost metropolen als waarschijnlijk beter gepositioneerd dan die in het westen, ondersteund door sterke demografische trends en een gunstigere betaalbaarheid op absolute basis.\”

Tijdens de pandemie hadden verkopers de overhand omdat kopers streden om een ​​beperkte pool van aanbod aan woningen, met name in steden die profiteerden van zowel trends op het gebied van werken op afstand als een extra duw in de rug kregen van kopers die met contant geld op zoek waren naar tweede huizen om in te investeren. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen als gevolg van de hogere rentevoeten.

In Boise, Idaho, bijvoorbeeld, was in juli bijna 70% van de te koop staande huizen in die stad in prijs gedaald omdat kopers uit de markt verdwenen, zo bleek vorige maand uit gegevens van online makelaardij Redfin.

En het lijkt erop dat de meeste plaatsen waar investeerders of huizenkopers actief waren, de prijzen beginnen af ​​​​te koelen.

Volgens het laatste Mortgage Monitor Report van Black Knight daalden de huizenprijzen van juni tot juli met 0,77%, de grootste maandelijkse daling sinds januari 2011.

\”Als we naar verschillende geografische gebieden kijken, zag een tiende van de grote steden in juli maand-op-maand dalingen van de huizenprijzen, geconcentreerd in de regio\’s West en Mountain West\”, aldus het rapport.