Grote vraag naar gouden en zilveren munten met beeltenis koningin Elizabeth

\"\"

Er was een onmiddellijke forse toename van de vraag naar gouden en zilveren munten met daarop de beeltenis van de Britse koningin na haar overlijden. Volgens News.com.au in Australië doen verzamelaars alle moeite van de wereld om munten te bemachtigen met het beeld van koningin Elizabeth terwijl de prijzen van die munten na haar dood omhoog zijn geschoten.

De eigenaar van een muntwinkel in Melbourne noemde de vraag naar munten met het beeld van de koningin \’krankzinnig\’.

\”Bij de verzamelaars zijn de stoppen doorgeslagen en de prijzen van de munten op de markt blijven maar stijgen\”, zei hij, eraan toevoegend dat de handel vervijfvoudigd is in de dagen na de dood van de koningin.

Op zondagochtend was er een lange wachttijd om toegang te krijgen tot de website van de Britse Royal Mint. Bezoekers werden begroet met een bericht waarin ze zich verontschuldigden voor een bijzonder hoog verkeersvolume.

Hoewel de eigenaar van de muntwinkel in Melbourne geen exact cijfer kon geven over de toekomstige waarde van munten met het imago van de koningin, vertelde hij News.com.au dat de vraag naar de eerste en laatste nummers onder een bepaalde monarch simpelweg enorm is. \”De officiële set munten van 2022 was bijvoorbeeld gisteren volledig uitverkocht op mijn site\”, zei hij.

De piek in de vraag zou kunnen overslaan naar de bredere edelmetaalmarkt die al te maken heeft met een krap aanbod, waardoor de spotprijzen stijgen.

De zilvermarkt is bijzonder hard getroffen door leveringsproblemen. In maart schortte de US Mint de productie van Morgan en Peace Silver Dollars op voor de rest van het jaar. Volgens een persbericht houdt de berekende pauze rechtstreeks verband met de impact van de wereldwijde pandemie op de beschikbaarheid van zilveren blanco\’s van de leveranciers van de Munt.

De Royal Mint, de Perth Mint in Australië en de Royal Canadian Mint zullen de productie van munten met de beeltenis van de koningin uit faseren en vervangen door munten met de afbeelding van koning Charles III. Dit geldt dus voor de Canadese Maple Leaf, de Britse Brittania en de Australische Kangaroo-munten.

In een verklaring op haar website zei de Royal Mint: \”Terwijl we deze periode van respectvolle rouw respecteren, blijven we munten slaan zoals gewoonlijk.\”