Amerikaanse centrale bank zal gedwongen worden haar rentepolitiek te wijzigen

\"\"

Ondanks de agressieve opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell op de recente Monetaire Conferentie van het Cato Institute, zal de Federal Reserve gedwongen worden haar rentepolitiek te wijzigen door de rentetarieven opnieuw te verlagen, aldus Matthew Piepenburg, commercieel directeur bij Matterhorn Asset Management. Dit is grotendeels te wijten aan de buitensporige staatsschuld van de Amerikaanse overheid.

\”We hebben een schuld van 125 procent ten opzichte van het BBP en meer dan $ 30 biljoen aan staatsschuld\”, zei hij. \”De schuldengraad van de Amerikaanse regering kan zich geen stijgende rentevoeten veroorloven… ik zie geen enkel scenario waarin we dat kunnen betalen.\”

Piepenburg suggereerde ook dat als de inflatie zou worden gemeten volgens de criteria van 1980, deze dichter bij 18 of 19 procent zou liggen. Sinds 1980 is de samenstelling van goederen die het Bureau of Labor Statistics gebruikt om de CPI te berekenen, veranderd. De officiële Amerikaanse inflatie bedroeg in augustus 8,3 procent.

Zijn opmerkingen sluiten aan bij die van andere analisten, die waarschuwen dat de stijgende rentetarieven van de Fed het voor de overheid moeilijker maken om haar uitgaven te financieren.

De Federal Reserve heeft de Fed Funds Rate (FFR) in de loop van het jaar met 225 basispunten verhoogd en zal naar verwachting de rente tijdens haar volgende vergadering op 21 september nogmaals met 75 basispunten verhogen. Het huidige FFR-streefbereik is 2,25 tot 2,5 procent.

Toch zijn die renteverhogingen onoprecht, aangezien de Fed helemaal niet van plan is de inflatie te bestrijden, stelt Piepenburg.

\”Als je een CPI-inflatie van 8 tot 9 procent hebt, ga je die niet kunnen bestrijden met een Fed Funds Rate van 3 procent of zelfs 5 procent, een rentestand die de VS zich bovendien helemaal niet kan veroorloven\”, legde hij uit.

Hij suggereerde dat de VS een door schulden doordrenkte natie is die met de rug tegen de muur staat. Hogere rentetarieven kunnen het schuldenprobleem alleen maar acuter maken.

\”Ik denk dat Powell wanhopig op zoek is naar meer inflatie en het kan hem niet schelen dat de Amerikaanse consumenten daar zwaar onder te lijden hebben\”, zei Piepenburg. \”De enige reden waarom ze vandaag de rentetarieven verhogen, is niet om de inflatie te bestrijden want die is meer dan welkom. Het is omdat ze een reden zouden hebben om de rentetarieven te verlagen wanneer de huidige technische recessie een officiële recessie wordt.\”

Er komt een cruciale verschuiving voor de Amerikaanse dollar als reservevaluta, denkt Piepenburg, die suggereert dat de kracht van de Amerikaanse dollar van tijdelijke aard zal zijn. De U.S. Dollar Index (DXY) is year-to-date met 14 procent gestegen.

Hij wees op de verkrapping van het monetaire beleid door de Fed als een bijdrage aan een sterkere dollar.

\”Het is een rampzalig beleid, omdat de dure dollar de opkomende markten, een groot aantal landen met biljoenen in dollars luidende schulden, met de rug tegen de muur zet\”, zei Piepenburg. \”De Fed zal de dollar dus zwakker moeten maken, of de centrale bank dat graag wilt of niet.\”