De Europese energiecrisis laat ook de VS niet onberoerd

\"\"

\’Europa wordt geconfronteerd met een energieramp en die gaat ook in de VS heel wat schade aanrichten\’, deze waarschuwing werd de afgelopen dagen breed uitgesponnen in de Amerikaanse pers. Daarbij werd een beschuldigende vinger uitgestoken naar Europa en dan meer bepaald naar het complete gebrek aan planning van de kant van de Europese ambtenaren om de dreiging het hoofd te bieden.

Rusland heeft nu de aardgaslevering aan Europa, die ongeveer 40% van alle energiebronnen van de EU vertegenwoordigt, volledig afgesloten. De Europese benchmark aardgasprijzen stegen een week geleden met 28%, bovenop de reeds bestaande inflatie. Inmiddels is de situatie op de aardgasmarkt wel wat afgekoeld, gisteren daalden de prijzen op de TTF. De Title Transfer Facility, beter bekend als TTF, is een virtueel handelspunt voor aardgas in Nederland en als dusdanig richtinggevend voor de evolutie van de aardgasprijs.

De olievoorraden voor Europa lopen ook sterk terug en de EU-regering heeft toegezegd aan het eind van het jaar te zullen snijden in wat er nog over is van de Russische olie-invoer over zee. Helaas hebben ze heel weinig oplossingen geboden voor het probleem aan de aanbodzijde, zodat de EU dreigt zichzelf in het vlees te snijden.

Er is sprake van toenemende invoer van alternatieve hulpbronnen uit andere landen, maar de EU koopt al ongeveer 75% van al het vloeibare aardgas uit de VS op. De OPEC-olieproducenten hebben aangegeven dat ze niet snel zullen proberen de productie te verhogen, waarschijnlijk omdat ze dat niet kunnen vanwege de inflatie van de bedrijfskosten. Er is dus GEEN reserve-energiebron voor Europa; die bestaat simpelweg niet.

De Europese regeringen zullen proberen alle kolen, olie en gas op te kopen die ze op de markt kunnen vinden, zodat ze de prijzen voor andere landen nog meer opdrijven. Ze zullen echter nog steeds tekort komen, wat betekent dat de Europeanen deze winter gaan bevriezen.

Het beste scenario is we een milde winter krijgen en dat de Europeanen met een minimale verwarming de winter zullen doorsparttelen. Maar de EU-industrie zal eronder lijden en veel fabrikanten gaan de productie verminderen, wat meer stress op de wereldwijde toeleveringsketen betekent.