De VS sturen nu het grootste deel van hun exportgas naar Europa

\"\"

De VS hebben in de eerste vier maanden van 2022 bijna driekwart van al hun vloeibaar aardgas naar Europa gestuurd, vergeleken met maar een derde vorig jaar.

Europa heeft Azië van de troon gestoten als de grootste bestemming voor vloeibaar aardgas uit de VS, nu de energiearme regio haar afhankelijkheid van Russische voorraden wil verminderen.

De VS hebben in de eerste vier maanden van 2022 bijna driekwart van al hun vloeibaar aardgas naar Europa gestuurd, waarbij de dagelijkse zendingen naar de regio meer dan verdrievoudigden ten opzichte van het gemiddelde van vorig jaar, zei de US Energy Information Administration. Vorig jaar was het Europees blok de bestemming voor slechts een derde van de Amerikaanse bevoorrading. De stijging betekent dat de VS nu goed is voor bijna de helft van de Europese LNG-import, ongeveer het dubbele van het aandeel in 2021.

De regering Biden heeft gezworen de toevoer van supergekoelde brandstof naar Europa op te voeren nadat het blok had besloten af te zien van Russisch gas als reactie op de invasie van Oekraïne in februari door het land. Zelfs daarvoor had de regio al te kampen met een aanbodtekort waardoor de Europese gasprijzen omhoogschoten naar ongekende niveaus. Het vooruitzicht op hogere winsten moedigde Amerikaanse leveranciers met contractflexibiliteit aan om meer brandstof aan Europa te leveren ten koste van andere bestemmingen.

Azië, dat de afgelopen twee jaar de bestemming was voor bijna de helft van de Amerikaanse LNG-ladingen, zag de volumes in 2022 met de helft afnemen, aldus de EIA.

De VS hebben dit jaar ook de totale LNG-exportvolumes opgedreven. De leveringen van supergekoelde brandstof stegen met 18% vanaf het niveau van 2021 tot gemiddeld 11,5 miljard kubieke voet per dag na een capaciteitsverhoging op de Sabine Pass- en Calcasieu Pass-terminals.