Zwitserland importeerde in augustus grote hoeveelheid Russisch goud

\"\"

Zwitserland importeerde in augustus 5,7 ton Russisch goud ter waarde van ongeveer $ 324 miljoen, het hoogste niveau in meer dan twee jaar, dit volgens de douanegegevens van het land.

De Zwitserse douane merkte daarbij op dat het Russische goud uit Groot-Brittannië kwam en dat er dus geen sancties overtreden werden. Het metaal werd als Russisch geregistreerd omdat de Zwitserse douanegegevens alleen de laatste locatie aangeven waar het metaal is geraffineerd, niet waar het voor het laatst is vervoerd.

De VS, de EU, Japan, Canada en veel andere landen, waaronder ook Zwitserland, hebben de invoer van al het nieuwe Russische goud gesanctioneerd. Maar goudstaven die vóór 4 augustus door Rusland zijn geëxporteerd, vallen niet onder deze sancties, hebben de Zwitserse autoriteiten dinsdag verduidelijkt.

Het Zwitserse importcijfer in augustus was een volledige ommezwaai ten opzichte van de daling in juni en juli, toen Zwitserland respectievelijk slechts 284 kg en 261 kg Russisch goud importeerde. In mei importeerde het land zelfs maar 3 ton Russisch goud.

Zwitserland, een wereldwijd raffinaderijcentrum voor goud, kreeg eerder dit jaar te maken met enige controverse vanwege zijn Russische goudimport. Met daarbij de beschuldiging dat het Rusland hielp om zijn oorlog in Oekraïne te financieren. De regering van het land ontkende die aantijgingen en de Zwitserse functionarissen antwoordden dat het geïmporteerde goud in mei uit Groot-Brittannië was verscheept.